GRAFIT 'SMRT HRVATIMA'

Gradonačelnik Novog Sada ispričao se Đurđi Adlešič

01.06.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Na intervenciju gradonačelnika Novoga Sada Igora Pavličića u ponedjeljak je uklonjen grafit s porukom 'Smrt Hrvatima', koji je ispisan na kiosku u neposrednoj blizini sjedišta Srijemskoga vikarijata i mjesne hrvatske udruge u Petrovaradinu.

Generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg izjavila je da se Pavličić zbog incidenta i osobno ispričao potpredsjednici Vlade RH Đurđi Adlešič koja je u nedjelju boravila u Novome Sadu.

"Gradonačelnik je tom prigodom rekao kako takav ispad drži nedopustivim i da on takve incidente neće tolerirati", navela je generalna konzulica, koja je bila u pratnji Đurđe Adlešič tijekom njezina boravka u glavnom gradu Vojvodine.

Za grafit potpredsjednica Vlade RH čula je od predstavnika hrvatske manjine u Vojvodini s kojima se sastala u nedjelju u Petrovaradinu, na početku svoga dvodnevnog posjeta Srbiji.

Ona je rekla da ne bi željela da jedan grafit pokvari opću sliku o sve boljim odnosima Hrvatske i Srbije ali je to "nešto što sigurno zahtijeva intervenciju".

Na taj primjer širenja govora mržnje ukazao je u ponedjeljak i predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća Branko Horvat, koji je naveo da je "zabrinut što se i nakon toliko godina još uvijek događaju ovakve stvari" te da od mjerodavnih tijela očekuje da se slučaj ispita i krivci kazne.

Horvat je istaknuo da je kiosk s grafitom postavljen neposredno uoči izbora za članove Savjeta i Nadzornog odbora MZ Petrovaradin koji su održani u subotu.