IMENOVANJE U SRBIJI

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izabran za ministra financija

29.05.2018 u 18:59

Bionic
Reading

Aktualni gradonačelnik Beograda Siniša Mali izabran je u utorak u Skupštini Srbije za novog ministra financija u vladi Ane Brnabić.

Poslije dvodnevne rasprave, u kojoj se oporba oštro protivila izboru Siniše Malog, podsjećajući na brojne afere vezane uz njegovu noviju političku biografiju, za Malog su glasovala 154 zastupnika, a protiv njih 30, dok suzdržanih od ukupno 250 zastupnika nije bilo.

"Sinišu Malog je za mjesto ministra financija preporučio uspjeh u rješavanju problema Grada Beograda, koje je naslijedio kad je preuzeo mjesto gradonačelnika", rekla je premijerka Srbije, obrazlažući na jučerašnjem početku rasprave zašto je predložila da Mali preuzme državnu blagajnu.

Brnabić je ustvrdila kako je Beograd danas "stabilna lokalna samouprava i daleko najveća investicijska destinacija u ovom dijelu Europe". Siniša Mali je istaknut kao "zajednički prijedlog" premijerke Ane Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Mali u vladi Srbije preuzet će mjesto Dušana Vujovića koji je 7. svibnja podnio ostavku "iz osobnih razloga".

Novi ministar gradonačelnik Beograda je od 2014. godine, a prije toga bio je specijalni savjetnik za gospodarstvo i financije u vladi tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. Prije toga bio je financijski savjetnik u privatnom sektoru i konzultant u Deloitte & Touche u Beogradu i Pragu, specijaliziran za kupnju i prodaju poduzeća, financijski konzalting, financijski preustroj i konsolidiranje poslovanja u privatnim i javnim poduzećima. Na mjesto pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu gospodarstva i privatizacije postavljen je 2001. godine, potom je radio kao direktor Centra za privatizaciju u Agenciji za privatizaciju Republike Srbije, a na tu je poziciju došao iz Credit Suisse First Boston u Mergeres & Acquisitions Group u New Yorku.

U njegovoj službenoj biografiji navedeno je kako je bio "među 10 posto najboljih studenata" na top 20 poslovnih škola u Americi te godine, a u 2013. godini obranio je doktorsku dizertaciju, koju mu kritička i stručna javnost u Srbiji sada osporavaju kao plagijat.

Siniša Mali diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, a 1999. godine je magistrirao i na Washington University u St. Louisu u SAD-u, smjer financije. Bio je predsjednik više upravnih odbora, među kojima u FIAT automobili Srbija, te u Komercijalnoj banci, a član je Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije. Trenutno je predsjednik Nadzornog odbora srbijanske nacionalne aviokompanije Air Serbia.

Siniša Mali Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Otac je troje djece, a uz njegovo ime vezana je i afera navodnog nasilja u obitelji, za koje ga je u javnosti optužila bivša supruga.

Uz ime Siniše Malog i gradskih čelnika vezana je i afera Savamala kada je u istoimenoj gradskoj četvrti, tijekom noći i mimo propisa, srušen niz privatnih objekata koji su bili smetnja nastavku gradnje spornog projekta Beograd na vodi. Tadašnji premijer Vučić rekao je da su rušenje pod okriljem noći naredili "kompletni idioti" i da bi on to učinio po danu jer su srušeni objekti, navodno, bili nelegalni.

Vučić je početkom travnja 2017. izjavio kako "Siniša Mali više neće biti gradonačelnik Beograda", a tijekom posjeta gradilištu Beograd na vodi naglasio je kako "zbog kampanje koja se vodi" protiv Siniše Malog on više ne može obnašati dužnost "prvog čovjeka Beograda" jer je nemoguće raditi u tim uvjetima. Vučić je obavijestio javnost da će Mali s mjesta beogradskog gradonačelnika otići "mnogo prije izbora, već tijekom ljetnih mjeseci" 2017. godine, ali se to nije dogodilo.

Sinišu Malog, među ostalim, prati i afera kupnje umjetnog božićnog drveta u centru srbijanske prijestolnice za koje je iz gradske blagajne plaćeno 83.000 eura, a kad je slučaj otkriven i najavljene kaznene prijave, Mali je rekao da će kompanija izabrana na javnom natječaju - pokloniti božićno drvo građanima. Malog prate i afere s zlouporabama u off shore kompanijama, te o navodnom vlasništvu 24 stana u Bugarskoj.

Mali je danas prisegom pred zastupnicima Skupštine Srbije i službeno preuzeo dužnost ministra financija.