TEK VRH LEDENOG BRIJEGA

Potres u srpskoj vladi: Ministar financija dao ostavku, nasljeđuje ga Vučićev ljubimac Mali?

08.05.2018 u 09:22

Bionic
Reading

Ministar financija u Vladi Srbije Dušan Vujović podnio je ostavku. Vujović je o svojoj odluci obavijestio predsjednicu Vlade Anu Brnabić, priopćeno je u utorak ujutro iz njenog kabineta

Razlozi ostavke navodno su osobne prirode.

Kako se ističe, ministar Vujović je naveo da su u vrijeme njegova mandata ostvareni značajni rezultati u vezi s makroekonomskom stabilizacijom, fiskalnom konsolidacijom i strukturnim reformama.

Večernje novosti pišu da će njegov nasljednik najvjerojatnije biti Siniša Mali, kontroverzni gradonačelnik Beograda.

Prema informacijama toga medija, o svom iznenadnom, ali ipak očekivanom koraku, Vujović je želio prvo obavijestiti predsjednicu Vlade Anu Brnabić i izabrao je trenutak kada je već najavljena temeljna rekonstrukcija njenog kabineta, koju je ubrzao otvoren udar ministrica Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović na Brnabić zbog svađe oko hrvatske gej slikovnice.

Prema nepotvrđenim informacijama, Vujović je premijerki naveo da su četiri godine u jako osjetljivom portfelju bile dovoljne da pokaže koliko zna i vrijedi te da nema želju da i dalje rukovodi financijama Srbije. O povlačenju Vujovića s ove odgovorne funkcije mjesecima se spekuliralo, tako da ovaj njegov potez, iako izgleda nagao, ne predstavlja iznenađenje.

  • +12
Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vujović se navodno vraća u Svjetsku banku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će doći do rekonstrukcije Vlade, ali da je sada prioritet 'rješavanje kosovskog čvora,' dok je premijerka Ana Brnabić najavila da će u Vladi biti smijenjen 'svatko tko nema kapaciteta da dade sve od sebe'.

Brnabić je rekla da ne razumije zašto je rekonstrukcija Vlade 'takva tabu tema' i da nema razloga za čekanje da netko bude zamijenjen jer su interesi građana na prvom mjestu.

Dužnost ministra financija Srbije Vujović je obavljao od 2014. godine. Prije toga, kao član Vlade, bio je na mjestu ministra gospodarstva od travnja 2014. do kolovoza iste godine. Karijeru je započeo kao asistent na Institutu za međunarodnu politiku i gospodarstvo u Beogradu i kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a potom i kao docent te izvanredni profesor na tom fakultetu. Bio je dugogodišnji suradnik Svjetske banke.