NA ZAGREBAČKOJ KNEŽIJI

Gradi se makedonska pravoslavna crkva

15.12.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Makedonska pravoslavna crkva planira izgraditi bogomolju između Nove ceste na knežijskoj strani i Karinske ulice u Zagrebu, gdje je počela gradnja i nove stambeno-poslovne zgrade

Protojerej Kirko Velinski kaže da će na parceli pored stambeno-poslovnog objekta biti sagrađen pastoralni centar i župni dvor. Dosada se bogoslužje ove vjerske zajednice obavljalo u neadekvatnim prostorijama crkvice Sv. Roka na Britanskom trgu.

'Zahvaljujući dobrim odnosima katoličke i makedonske pravoslavne crkve 1995. godine smo dobili na korištenje, dok ne izgradimo svoje prostore, kapelicu Sv. Roka od pokojnog kardinala Franje Kuharića', objasnio je protojerej Velinski. 'Jako smo zahvalni zbog toga', nastavio je, 'ali tamo nema ni grijanja ni sanitarnog čvora.'

U Zagrebu ima 667 Makedonaca prema službenom popisu iz 2001, ali mnogo više ih je u županiji, a dolaze i iz udaljenijih gradova.

'Budući da je u Zagrebu jedina makedonska crkva na širem području, vjernici nam dolaze iz Virovitice, Bjelovara, Siska, Karlovca i drugih mjesta, tamo se ne može ni sjesti i popričati o evanđelju poslije mise nego se odmah moramo razići', rekao je protojerej.

Sve skupa će biti veličine 600 do 700 metara četvornih, raspoređeno na tri kata. 'U podrumu će biti prostorija za druženje, u prizemlju dvorana za molitvu i pokraj nje župni dvor. Nećemo nešto megalomanski graditi niti će biti građena u nekom bizantinskom stilu, riječ je o jednom malom projektu', govori Velinski.

Što se tiče financiranja, još u potpunosti nije zatvorena financijska konstrukcija i potporu namjeravaju tražiti i u Zagrebu i od makedonske crkve. Velinski se nada da će većinom u financiranju sudjelovati Makedonci iz Hrvatske jer neće puno koštati, poput gradnje malo veće kuće.

'Ako je sagradimo, mi se onda možemo ugraditi u crkvu materijalno i duhovno', objasnio je protojerej. S obzirom da pripadaju Europskoj eparhiji, njihov biskup se nalazi u gradu Malmöu u Švedskoj te će i s njim morati razgovarati oko financiranja ovoga projekta. Protojerej se nada da bi, ako brzo uspiju ishoditi građevinsku dozvolu, projekt mogao krenuti s gradnjom već iduće godine.