na posvećenju crkve

Plenković: Hrvatska je jedan od najvećih zagovaratelja Makedonije u EU

20.05.2023 u 22:32

Bionic
Reading

Prva makedonska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, crkva Sv. Zlate Meglenske, posvećena je u subotu u Zagrebu, a na svečanosti nakon posvećenja premijer Andrej Plenković u ime Vlade primio je najviše odličje Makedonske pravoslavne crkve, kao znak zahvale i iskrenog prijateljstva

Najviše odličje Makedonske pravoslavne crkve, Orden svetog Klimenta Ohridskog, dodijeljeno je i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) zbog iskazanog gostoprimstva i bratske potpore i pomoći, a primio ga je izaslanik predsjednika HBK, generalni tajnik mons. Krunoslav Novak.

Odličja im je uručio poglavar Makedonske pravoslavne crkve, arhiepiskop Ohridski i Makedonski, Stefan, a uz njega, na svečanosti u Zagrebu bili su i mitropolit Europski Pimen i mitropolit Tetovsko-gostivarski Josif. Izaslanstvo makedonske države predvodio je te zahvalu za pomoć u izgradnji crkve hrvatskoj državi uputio veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije Milaim Fetai.

Prva Makedonska pravoslovna crkva u Hrvatskoj registrirana je u prosincu 1993., 1995. Zagrebačka nadbiskupija ustupila joj je na privremeno korištenje crkvu sv. Roka u Zagrebu, a izgradnja crkve sv. Zlate Meglenske, posvećene svetici i mučenici iz 18. stoljeća, počela je prije devet godina. Dobrodošlicu je nazočnima zaželio predsjednik Župnoga vijeća Neven Sukarovski, kao i Kirko Velinski, protojerej stavrofor Ohridske arhiepiskopije Makedonske pravoslavne Crkve, zadužen za pastoral vjernika u Hrvatskoj i, kako je istaknuto, "duša cijelog projekta" izgradnje crkve. Premijer je u riječima zahvale izrazio zadovoljstvo što nazoči "velikoj prigodi, zaista povijesnoga karaktera za makedonsku manjinu u Hrvatskoj".

  • +21
Andrej Plenković na posvećenju makedonske pravoslavne crkve Sv. Zlata Meglenska Izvor: Cropix / Autor: Lucija Očko

"Uistinu sam osobno počašćen, ali prije svega doživljavam ovo kao odavanje priznanja cijeloj Vladi i brojnim ljudima koji su od srca, s razumijevanjem, poštovanjem, otvorenošću i iskrenom željom poduprli Makedonce u Hrvatskoj, kao i sve nacionalne manjine, "jer smatramo da je to dobro za naše društva, za kulturu uključivosti i posebno za položaj Hrvata u svim susjednim zemljama".

Vlada je izgradnju crkve financijski pomogla s 935.000 eura, a premijer je zahvalio i Gradu Zagrebu "koji godinama podupire makedonsku nacionalnu manjinu". Izgradnja crkve učvršćuje naše veze i pokazuje koliko je za identitet naroda bitna vjera, tradicija, okupljanje, rekao je premijer istaknuvši da je to "samo dio mozaika ukupnih, jako dobrih i prijateljskih, odnosa dvije zemlje". Prisjetio se i svog nedavnog posjeta Makedoniji i govora u Sobranju te ocijenio da se Makedonija nalazi u trenutku kada polako konačno lovi korak s europskim putem koji je počela, zajedno s Hrvatskom, prije nešto više od 20 godina.

"Hrvatska je bila nešto brža, vi ste naišli na neke nepravde koje stalno ističemo da su bile velike i onemogućile vam dinamiku europskog puta kao što bi to bilo normalno i kao što ste očekivali. Ali zato imate prijatelje na tom europskom putu, a ja sam siguran da je Hrvatska tu među najvećim zagovarateljima", poručio je.

Kao izaslanica predsjednika Republike svečanosti je nazočila savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, a izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora bila je saborska zastupnica Marijana Petir.

Petir te saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljskaj primile su zahvalnicu Župnog vijeće Crkvene općine Makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu za napore i pomoć pruženu u izgradnji crkve.

Svečanosti su nazočili i potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, zastupnica u zagrebačkog Gradskoj skupštini Marta Kiš kao izaslanica zagrebačkog gradonačelnika te predstavnici ostalih crkvenih zajednica u Hrvatskoj.