ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Građani se u EU najviše vesele studiranju i zapošljavanju u inozemstvu

30.03.2013 u 19:52

Bionic
Reading

Dva tjedna prije izbora za europske zastupnike, agencija Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV provela je telefonsko istraživanje na uzorku od 802 ispitanika o očekivanjima građana od ulaska u EU

Istraživanje je pokazalo da 45,1 posto ispitanih smatra da je ulazak u Uniju dobra stvar. Da je ulazak podjednako dobar, kao i loš misli 26,6 posto. Da je loše ući u Europsku uniju, misli 25,4 posto građana, a 2,8 posto ispitanih odgovorilo je da ne zna.

Što se pak tiče pozitivnih i negativnih stvari koje dolaze s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, čini se da se građani ipak najviše vesele lakšem studiranju i zapošljavanju u državama članicama Europske unije. Naime, 76 posto ispitanika misli da će s ulaskom biti bolje studiranje u inozemstvu, a 72 posto smatra da će doći do pomaka u zapošljavanju u inozemstvu.

Za 65 posto ispitanika pozitivna posljedica ulaska bit će i kupovanje i putovanje, a 59 posto ispitanih kao adut je izdvojilo brže sudske procese.

Drukčijoj cijeni automobila veseli se 52 posto ispitanih, a vjerojatno bržem i boljem radu administracije 46 posto. Za 41 posto ispitanih pozitivna stvar ulaska u Europsku uniju bit će i kamate na kredite.

No iako je istraživanje pokazalo da većina ispitanih ulazak u EU smatra dobrom stvari, itekako su pritom svjesni negativnih posljedica.

Naime, 45 posto ispitanih strahuje od cijena hrane i potrepština koje će stići ulaskom u Europsku uniju, a 35 posto se ne veseli cijenama nekretnina.