DAN OTVORENIH VRATA

Građani pohrlili u hrvatski Sabor

25.05.2013 u 13:25

  • +6

Prvi Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora

Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

Bionic
Reading

Hrvatski građani pokazali su iznimno zanimanje da iznutra upoznaju zgradu Sabora - omogućili su im to Dani otvorenih vrata, manifestacija koja se danas održava prvi put u spomen na Dan Sabora RH 30. svibnja, datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor

Prvi građani pred Sabor su došli prije 9 sati, unatoč najavi da će se vrata za njih službeno otvoriti u 10 sati. Kratko prije podneva stotinjak građana na Markovom je trgu strpljivo čekalo svoj red da ih djelatnici saborske stručne službe provedu saborskim dvoranama.

Uredi u kojima zasjedaju radna tijela, Banska soba, dvorane Ante Starčevića i grofa Draškovića, Mala vijećnica u kojoj je zasjedao Županijski dom, Velika vijećnica u kojoj se održavaju zasjedanja, otvorili su svoja vrata građanima.

Građani su 'uživo' mogli vidjeti brojne umjetnine u tim prostorima, čuti zanimljive povijesne priče.

Starčevićevu dvoranu tako, rečeno im je, krasi velika slika (240 puta 460 centimetara) 'Zasjedanje Sabora' na kojoj je umjetnica Jadranka Fatur zabilježila trenutak u kojem prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman proglašava 'Božićni Ustav'.

Reprezentativnu Bansku sobu, kroz čija vrata predsjednik Sabora dolazi na plenarnu sjednicu, krasi kristalni venecijanski luster koji je Saboru darovao grof Eltz iz svoje privatne zbirke, Velika vijećnica obnovljena je uglavnom donacijama hrvatske dijaspore, saborski zapisnici datiraju od 1861. godine, neke su od zanimljivosti koje su građani imali prilike čuti i vidjeti.

Rijetki od njih znali su za 'saborski vritnjak', događaj od 5. listopada 1885. kada je pravaški zastupnik Josip Gržanić, nakon verbalnog sukoba između zastupnika Davida Starčevića i bana Khuena Hedervaryja, izgurao bana iz dvorane 'nogom u stražnjicu'. Gržanić i Starčević osuđeni su na tri mjeseca zatvora i oduzeta su im građanska prava, kazna im je kasnije prekvalificirana u prekršaj i produžena na šest mjeseci.

Srebrna čizmica, koja podsjeća na taj događaj koji je Gržaniću i Starčeviću donio veliku popularnost u hrvatskoj javnosti, izložena je danas u Saboru.

S jednom od skupina građana razgovarao je predsjednik Sabora Josip Leko i najavio je kako bi Dani otvorenih vrata, s obzirom na iskazano zanimanje, mogli postati tradicionalna manifestacija. Građanima bi, uz to, trebalo omogućiti da razgovaraju i sa zastupnicima, smatra Leko.

Uvjeren je da bi to stvorilo međusobno povjerenje, ali i rodilo neke nove ideje.

Prazne zastupničke klupe, zašto predsjednik nije oštriji prema 'neposlušnim' zastupnicima, kad će se živjeti bolje, neka su od pitanja građana.

Leko je građanima pojasnio kako zastupnici ne rade samo na plenarnoj sjednici, nego i u odborima te na terenu

Postoje opravdani i neopravdani izostanci, postoje zastupnici koji rade, ali se ne vide, kao i oni koji ne rade i opet budu izabrani. Vi ste oni koji o tome trebaju razmisliti na izborima, poručio je Leko.

Građani u Saboru