RADIMIR čačić revoltiran

'Građani će plaćati skuplji plin jer će se kroz papire nadograđivati cijene'

08.03.2017 u 13:39

Bionic
Reading

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić izrazio je u srijedu zabrinutost procesima koji se odvijaju u energetskom sektoru, a koji, kaže, dugoročno ugrožavaju sigurnost opskrbe energijom.

Svjedočimo nepoštivanju temeljnih energetskih dokumenata, izmjenama energetskih zakona koji ne uvažavaju hrvatske specifičnosti i pogoduju uvoznim lobijima, zaustavljanju projekata koji bi povećali energetsku sigurnost, rekao je Čačić na konferenciji za novinare. Ustvrdio je da se na to više ne može gledati kao na nestručnost, nego kao smišljeni akt daljeg tehnološkog siromašenja države.

 Upozorava da je zadnjim izmjenama Zakona o tržištu plina dopušten izvoz plina, iako ga nemamo dovoljno za domaće potrebe, a i nema načina da ga se fizički izveze do izgradnje terminala za ukapljeni plin. "Iako će fizički svaka molekula plina ostati u Hrvatskoj, plaćat ćemo više jer će se kroz papire nadograđivati cijene", poručio je. Paralelno s tim, naglašava Čačić, zaustavljaju se svi projekti u energetskom sektoru, od Plomina C koji bi nam donio investiciju od milijarde eura, preko HE Senj/Kosinj do onih koje bi 'donio' zakon o građanskoj energiji.

 "Ministar energetike Slaven Dobrović vezano za HE Senj unaprijed odbacuje okolišnu studiju i generalno poručuje da se obustavlja projekt", kaže Čačić i tumači kako je Hrvatska jedina zemlja u EU koja koristi samo 50 posto svoj zelenog, obnovljivog hidropotencijala, dok sve druge koriste između 90 i 95 posto tog potencijala.

HEP neće potpisati ugovor koji znači gubitak za tvrtku

 Predsjednik Reformista ističe da ni prošle, niti sadašnja Vlada nisu razmatrale zakon o građanskoj energiji, koji bi desetinama tisuća obitelji donio bitno jeftiniju energiju, te najavljuje da će ga Reformisti ponovno poslati u proceduru. Uvjeren je da uprava HEP-a neće staviti potpis na ugovor s Inom koji će značiti gubitak za tu tvrtku.

"Po informacijama koje imamo, HEP bi trebao kupovati plin po cijenama nižim od cijena po kojima bi ga prodavao. To je nešto što je direktno protuzakonito, kažnjivo za upravu i siguran sam da se to neće dogoditi," rekao je Čačić upitan treba li HEP potpisati ugovor o nabavi plina s Inom, ako će to značiti velike gubitke za HEP.

 Naglasio je da uprava "takvu odluku ne može donijeti osim ako država kao vlasnik, predstavljena skupštinom društva, a to je obično ministar, u ovom slučaju Marić ne donese takvu odluku i ne preuzme odgovornost". "Izmjenama Zakona o tržištu plina dopustili smo izvoz našeg plina koji se ne može izvesti, da bi se formalnim transakcijama cijena povećala i da bi doveli Inu u poziciju da ima cijenu na kojoj će stvarati dodatni profit, a HEP gubitak. Što je tu pamet politike, gdje je tu odgovornost države", naglsio je Čačić.

 "Uprava HEP-a na taj način potpisati neće, ako ne želi za to odgovarati", kaže Čačić i napominje da spomenuti zakon nije donijela aktualna Vlada, propusti su napravljeni u prethodnim vladama.