PREDSJEDNIK SABORA LEKO

'Građani će kontrolirati ostvaruje li se obećano'

11.01.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko glasovao je u drugom krugu predsjedničkih izbora na biračkom mjestu u Mjesnom odboru Središće u Novom Zagrebu, gdje je sa suprugom došao nešto poslije 10 sati, a u izjavi za novinare istaknuo je da pobjednik ili pobjednica dobivaju mandat, a građani pravo da nadziru obećano.

"Pobjednik ili pobjednica dobivaju mandat, odnosno demokratsku legitimaciju ili legitimitet, a građani pravo da nadziru i kontroliraju ono što im je obećano", rekao je predsjednik Sabora Josip Leko, koji očekuje veću izlaznost građana nego u prvom krugu.

"Dakle demokratski izbori su prvi korak u demokraciji i u tom prvom koraku odlučuju građani, ali i u zadnjem koraku jednako odlučuju građani jer mogu odlučivati da li će kandidatu dati novi mandat", naglasio je Leko.

Na pitanje novinara što očekuje od drugog kruga izbora, poručio je kako "očekuje da izbori proteknu u visokim demokratskim standardima kao što i priliči hrvatskoj državi i hrvatskom društvu koji iz dana u dan pokazuje da razumije demokraciju i demokratske vrijednosti, da ih uvažava".

"I to je dokaz da sve više i više građana izlazi na izbore i na taj način preuzima demokratsku odgovornost za stanje u državi", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.