konferencija za medije

[VIDEO/FOTO] Tomašević najavio natječaje za dva nova pročelnika i glasnogovornika, unajmljuje električne i hibridne aute, a ima i novi angažman za bivšeg ministra financija

21.09.2021 u 11:36

Bionic
Reading

Grad Zagreb raspisat će sutra još tri natječaja u kojima će tražiti pročelnika Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te pročelnika za Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. Uz dva pročelnika, traži se novi glasnogovornik

Glasnogovornik će biti zadužen za kompletnu komunikaciju prema javnosti, morat će imati četiri godine iskustva te aktivno poznavati barem jedan strani jezik.

Natječaji se formalno raspisuju sutra, u četvrtak će biti vidljivi u Narodnim novinama, a otvoreni su do 7. listopada.

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, navela je i da se osniva radna skupina za financije Grada Zagreba.

'Funkcija joj je poboljšanje financijske održivosti proračuna i poduzeća. To je savjetodavna funkcija. Ona ima i vanjske članove. Ja sam predsjedajuća, članice su pročelnica za financije i njena pomoćnica, a vanjski članovi su saborski zastupnici Damir Bakić i Boris Lalovac. Radi se pro bono', rekla je Dolenec.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, predstavio je europski projekt Potresni rizik, kojim se popisuju zgrade u razvoju u smislu potresnog rizika.

'Stvaranje baze podataka omogućit će analizu zgrada. Građani će samoupisom na stranicama www.potresnirizik.zagreb.hr pomoći u sakupljanju podataka za bazu', rekao je Korlaet.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor/PIX

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, rekao je da se nastavljaju natječaji za uprave gradskih poduzeća.

'Nakon što smo raspisali natječaj za tri člana Uprave Holdinga, raspisali smo natječaj u ZET-u i danas raspisujemo natječaj za Upravu Zagrebačkog velesajma, trećeg najvećeg gradskog poduzeća. Uvjeti će biti isti kao i za članove drugih poduzeća', istaknuo je Tomašević.

Podsjetio je da su poništili natječaj za najam 150 gradskih vozila, vrijedan 4,5 milijuna za jednu godinu, te dodao da sada traje postupak za 50 automobila, a procijenjena vrijednost mu je oko 5,4 milijuna za tri godine.

'Godišnji trošak bit će 1,8 milijuna kuna, ukupno 5,4 milijuna bez PDV-a za tri godine. Polovina tih automobila bit će na hibridni ili električni pogon, pokušavamo promovirati zelenu javnu nabavu. Želimo mijenjati korištenje voznog parka od strane gradske uprave. To ima svoje uštede', pojasnio je gradonačelnik.

Upitan o stanju s biootpadom, odnosno natječajem za njegovo zbrinjavanje, kazao je da to ne može komentirati jer je natječaj u tijeku.

'Raspisali smo natječaj jer Grad u ovom trenutku to ne može sam. Snalazimo se kako znamo. Dugoročno rješenje je kompostana u vlasništvu Grada Zagreba, i tu mislimo aplicirati na europske fondove. Povjerenstvo pregledava dokumentacije poduzeća koja su se javila na natječaj. Vjerujem da će odluka biti donesena u roku od mjesec dana', rekao je Tomašević.

  • +4
Konferencija za medije gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na dodatno pitanje hoće li se zbog Petra Pripuza poništiti natječaj, Tomašević je ponovio da Zagreb to ne može raditi sam i da treba raspisati natječaj za biootpad.

'Već sam rekao, raspisali smo natječaj, dok grad nema kompostanu, potrebna nam je suradnja. Sukladno Zakonu o javnoj nabavi, donijet ćemo odluku i izabrati najpovoljniju ponudu', rekao je Tomašević.

Komentirajući stanje sa žičarom koja još nije stavljena u funkciju jer joj nedostaje jedna dozvola, Tomašević je ponovio da nije 'sretan s njom' i da je ona u ovom trenutku samo trošak te da javni natječaj za bukobrane ide za tjedan dana.

Korlaet je komentirajući Festival slobode, održan u Zagrebu, naveo da ga je načelnik PU zagrebačke izvijestio da se pregledavaju snimke s njega.

'Kao što znate, skup nije bio prijavljen. Prijavu je trebalo napraviti na vrijeme', rekao je Korlaet.

Upitan o eventualnom poskupljenju obroka u školama i vrtićima, Tomašević je rekao da se to nije razmatralo niti je to namjera.

Na pitanje hoće li biti problema s odvozom plastike i metala te oko vrećica u koje ih građani skupljaju, Tomašević je rekao da su ugovori na snazi i ne bi trebalo biti nikakvih problema oko toga.

'Ne postoji nikakav razlog za bilo kakve zastoje. Vrećice se dijele na kućne adrese, to ide nekom dinamikom, ako građani nisu dobili vrećice, neka to prijave Čistoći. Općenito o sortiranju, rekao sam da radimo na tome da se sortirnica napravi u vlasništvu Grada Zagreba, jer nakon što se plastika sortira, možemo je prodati. Umjesto da plaćamo poduzećima, možemo prodavati takvu sortiranu plastiku. Morat ćemo ići s novim cjenikom, znači naplaćivat će se po količini nesortiranog otpada', zaključio je Tomašević.