sveučilište g.v. plehanov

Grabar Kitarović u Rusiji primila počasni doktorat

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 20.10.2017 10:26
  • Objavljeno 20.10.2017 u 09:30
Kolinda Grabar Kitarović i rektor Viktor Grishin

Kolinda Grabar Kitarović i rektor Viktor Grishin

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović na Ruskom ekonomskom sveučilištu G. V. Plehanov primila je počasni doktorat i tom prilikom održala govor

U njemu se dotaknula i Inicijative triju mora.

'Kako bismo u cijelosti zauzeli mjesta najrazvijenijih svjetskih gospodarstava, moramo se, za početak, više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti. Samo tako ćemo si omogućiti sudjelovanje u natjecanju za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

  • +8
  • +5

Kolinda Grabar Kitarović prima počasni doktorat u Moskvi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora.

Inicijativa je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između naših država. Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a veliki broj trećih država (poput Kine, drugih država Europske Unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem. Zašto među njima ne bi bila i Rusija.

I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa 'za', za koheziju Srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne 'protiv', iako se to često Inicijativi predbacuje. Ona nije usmjerena niti protiv Rusije, niti protiv njemačkog utjecaja u Srednjoj Europi, a nije riječ niti o američkom 'trojanskom konju', kazala je Grabar Kitarović.

Navela je da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije. Upravo u ovom potonjem leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, Rusije i Hrvatske.

  • +7
  • +4

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zajednički razvoj projekata digitalizacije, dodatnog razvoja suradnje naših obrazovnih institucija i zajednički rad na istraživanju i razvoju, inovacijama i poslovnim poduhvatima modernog gospodarstva – pružaju šansu u smislu ostvarenja gospodarstva i ciljeva', zaključila je Grabar Kitarović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!