sastanak na pantovčaku

Vučić: Vidio sam transparente 'konju, ne laži' i 'četnik-početnik'. Ja nisam nikakav četnik!

12.02.2018 u 13:05

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Nakon razgovora u četiri oka i sastanka delegacija dvoje predsjednika održalo je zajedničku konferenciju za medije. Srpski predsjednik donio je matične knjige koje su odnesene iz Hrvatske tijekom rata s područja Dvora.

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović kazala je da je posjet pripreman mjesecima. Naglasila je da željela da se sastanak održi u drugačijoj klimi, ali nakon eskalacije verbalnog rata odlučila je pozvati Vučića da ga održe što prije. Zahvalna mu je što je pristao doći.

'Danas smo se dotaknuli mnogih pitanja. Oko mnogih stvari se nismo složili, negdje smo se približili, negdje ćemo se približiti u narednim razdobljima, ali smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati', poručila je Grabar Kitarović.

Kazala je i da su se složili da je potrebno da se pitanje nestalih riješi što prije. Također je istaknula da su se dotaknuli i pitanja manjina i složili da se njihov položaj mora unaprijediti.

  • +9
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Hrvatska traži da se poboljša položaj hrvatske manjine u Srbiji, konkretnije zajamči politička zastupljenost u pokrajinskom parlamentu u Vojvodini i državnom u cijeloj Srbiji. Predsjednica je kazala da će Vučić nastaviti razgovarati s hrvatskom manjinom oko toga pitanja. 

Kazala je i da se razgovaralo i o pravosudnoj suradnji i pitanju granice. Dogovoreno je da se još dvije godine pokuša postići dogovor oko granice, a ako se ne uspije, da se onda krene pred neki međunarodni sud, što je kasnije potvrdio i Vučić.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je na dobrodošlici kazavši da zna da nije bilo lako ni njoj, uzimajući u vidu atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

  • +9
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila u službeni posjet Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Vučić vjeruje da će uspjeti riješiti pitanje nekih osoba koje su nestale. Istaknuo je da Hrvatska i Srbija moraju razgovarati i da će doći u situaciju u kojoj su Norveška i Švedska.

Srpski predsjednik je kazao da se razgovaralo o granici i da tu imaju dijametralno suprotna stajališta.

Što se tiče pitanja nestalih, vjeruje da su danas uspjeli riješiti pitanja nekih od osoba koje je zadesila takva sudbina. Naglasio je da će razgovarati s udrugama nestalih, kao i pokušati u arhivima detektirati neke od sudbina nestalih.

Pohvalio je ono što je sve učinjeno za hrvatsku manjinu u Srbiji, poput uređenja kuće bana Jelačića i drugih.

Zahvalio je na podršci Hrvatske na putu Srbije u EU te smatra da bi trebalo imati više fitosanitarnih inspektora na granici.

Također je dogovorena obnova pruge koja povezuje Hrvatsku i Srbiju. Vučić je istaknuo da će u narednom razdoblju pokušati smiriti tenzije između dvije strane. Kazao je da će to biti obaveza svih dužnosnika sa srpske strane, bez obzira na to hoće li Hrvatska odgovoriti istom mjerom.

Kazao je da se usuglasio s hrvatskom predsjednicom da će poticati dijalog između Srpske pravoslavne crkve i pripadnika Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Obećao je da će razgovarati s predstavnikom hrvatske manjine u Srbiji Tomislavom Žigmanovom.

Srpske novinare je zanimalo zna li koliko je prosvjeda bilo protiv njega tijekom dana u Zagrebu.

'Ne znam koliko je ljudi. Vidio sam neke s transparentima na kojima je pisalo: 'Konju, ne laži', 'Četnik-početnik', 'Barabo, vrati se u Srbiju'. U demokraciji to tako funkcionira. Nisam se uznemirio. Nisam nikakav četnik i nitko mi u obitelji nije bio četnik. I u prošlom i u pretprošlom ratu obitelj Vučić stradala je i nikad nije ubijala', kazao je Vučić.

Hrvatska predsjednica je kazala da ne odobrava vrijeđanje bez obzira na neotuđivo pravo na prosvjed. Grabar Kitarović je poručila i srpskoj javnosti da ne smijemo dopustiti da nam marginalci diktiraju politički smjer, već to rade političari, državnici i većina građana koja odobrava posjet srpskog predsjednika Vučića Hrvatskoj.

Vučić je kazao i da je europski put Srbije važan, ali da za to nikoga neće moliti, ni Hrvatsku ni EU.

Mogu moliti samo, kazao je, za bolje odnose, što je u interesu obje zemlje.

Susret hrvatskog i srpskog izaslanstva u Uredu predsjednice Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Na pitanje srpskih novinara kako to da je ipak došao u Hrvatsku, iako su ustaše spalili tijekom Drugog svjetskog rata selo kod Bugojna u kojem je živjela njegova obitelj i da je bilo sigurnosnih problema jer je hrvatska strana objavila njegovu rutu kretanja.

Vučić je kazao da je došao razgovarati o budućnosti, a ne o prošlosti.

Odgovarajući na pitanje o dokumentima iz vukovarske bolnice, Vučić je kazao da nema problema reći da se tamo dogodio zločin i da isto tako vjeruje da nitko drugi ne bi trebao imati problema reći da se dogodio zločin tamo gdje su ubijeni Srbi.

Što se tiče Alojzija Stepinca, Vučić je kazao da je to, kao i Jasenovac, za Srbe iznimno bolno pitanje, o kojem imaju dijametralno suprotna stajališta. Zahvalan je predsjednici Grabar Kitarović što mu je dogovorila sastanak s kardinalom Josipom Bozanićem i tamo, kaže, ide u dobroj vjeri.