REZERVNI POLOŽAJ

Grabar-Kitarović: Priče o vojnom roku su preuranjene

03.02.2017 u 13:33

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u petak u Dubrovniku da energetika mora ostati u hrvatskim rukama, no nije htjela komentirati po kojem bi se modelu provela renacionalizacija Ine, te je poručila kako su priče o ponovnom uvođenju vojnog roka preuranjene

'Ne bi se izjašnjavala sad o modelima, a energetika mora biti u hrvatskim rukama. Treba provesti javnu raspravu i vidjeti što kažu stručnjaci, a ja ću podržati Vladu' rekla je Grabar Kitarović novinarima tijekom obilježavanje blagdana svetog Vlaha i Dana grada Dubrovnika.

Priče o ponovnom uvođenju vojnog roka nazvala je preuranjenim. 'Ne bih to zvala vojni rok. Prema mom shvaćanju, riječ je o nekoliko tjedana u kojima bi se mladići i djevojke naučili kako reagirati u hitnim situacijama', rekla je Grabar Kitarović

To je je iznimno bitno jer smo u Domovinskom ratu imali ljude koji su se znali zaštiti, kao i zaštititi druge, kazala je predsjednica te na novinarski upit odgovorila kako je njezin suprug bio u vojsci.


Upitana je li joj neugodno zbog suradnje s tvrtkom 'Napredni modeli' u predizbornoj kampanji, čiji su čelni ljudi uhićeni u nedavnoj akciji Uskoka, Grabar Kitarović je odgovorila kako je ta agencija u njezinoj kampanji napravila dobar posao.

'Ne znam kako je agencija izabrana. Nije mi neugodno što smo surađivali u kampanji. Mediji su mi predviđali da nemam šanse i dobar dio posla je napravljen preko društvenih mreža. Neugodno mi je to što se sada događa oko te firme, ali oni su u kampanji napravili dobar posao', rekla je.

Na pitanje može li potencijalni sukob interesa guvernera HNB-a Borisa Vujčića, zbog njegova nedavnog putovanja u Kitzbühel na konferenciju 'Emerging Europe Winter Conference', ugroziti neovisnost HNB-a, Grabar Kitarović je istaknula da HNB svakako mora ostati neovisnom institucijom.

'Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja i ne bih špekulirala o tome', rekla je Grabar Kitarović.