STRANKA DALA PET MILIJUNA

Grabar Kitarović potrošila 8,3 milijuna, od toga 200.000 iz svog džepa

23.02.2015 u 15:32

Bionic
Reading

Nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavila je konačno financijsko izvješće sredstava potrošenih u kampanji. Prema izvješću potrošila je ukupno 8,3 milijuna kuna, od toga čak pet milijuna kuna sredstava HDZ-a

Čak pet milijuna kuna uložio je HDZ u kampanju svoje kandidatkinje, a istu je svotu SDP izdvojio i za Ivu Josipovića. Iako je donacija stranke u izvješću označena kao 'vlastita sredstva', od glasnogovornika iz kampanje Mladena Pavića doznajemo kako je riječ isključivo o novcu HDZ-a. Kolinda Grabar Kitarović iz svog je džepa izdvojila 200 tisuća kuna, što je gotovo šestina obiteljske ušteđevine.

Ostalo su prihodi od donacija: 2,1 milijun kuna donacija je fizičkih osoba, a 1,1 od pravnih osoba.U kampanji su potrošena gotovo sva uložena sredstva, ostalo je tek nešto više od dvije tisuće kuna.

Najveći je donator HDZ-ove kandidatkinje karlovački poduzetnik Nikola Hanžel koji je preko tvrtke Lana - Karlovačka tiskara uplatio 197.565 kuna. Iz GP-a Krka stiglo je sto tisuća kuna.

Tvrtka u većinskom vlasništvu Milana Miletića - Hoteli Zadar d. d. uplatila je 50.000 kuna, slijede Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva s iznosom od 30.000 kuna; isto toliko uplatila je nekadašnja vlasnica Mediteranske plovidbe koja je otišla u stečaj - Neda Young i Ivan Katavić - vlasnik tvrtke KTC iz Križevaca.

Vlasnik Importannea Ciril Zovko donirao je 25.000 kuna, baš kao i građevinski poduzetnik Tomo Horvatinčić. Križevački Radnik d. d. Mirka Habijanca i zadarska građevinska tvrtka Diklo gradnja u vlasništvu Viktora Grancarića uplatile su po 20.000 kuna.

Iljko Ćurić, koji je s Dankom Končarom izgradio vjetropark, uplatio je 25.000 kuna, a hotelska kuća Ilirija d. d. iz Biograda, u vlasništvu povratnika iz Australije Davora Tudorovića 20.000 kuna.

Drago Prgomet
dao je 5.000 kuna, a Đuro Njavro, HDZ-ov ekonomski strateg 16 tisuća kuna. Vesna Posovac iz Špišić Bukovice donirala je 15 tisuća kuna. Marinko Boban i Marija Boban dali su svaki po pet tisuća kuna. Braća Zoran i Zdravko Mamić dali su svaki po deset tisuća kuna, a Zdravko Mamić je prethodno i sam dao još deset tisuća.

U svojoj neformalnoj (predizbornoj) imovinskoj kartici Grabar Kitarović otkrila je da sa suprugom posjeduje stan od 105 metara kvadratnih u Zagrebu u vrijednosti od oko 200.000 eura, za koji otplaćuje kredit podignut u PBZ-u. Od nekretnina Kitarovići su naslijedili 1/8 stare neuseljive kuće u Lošinju te 1/12 male poljoprivredne parcele na Cresu, simbolične vrijednosti. Također, u vlasništvu imaju dva automobila: Hondu Civic iz 1998. i Chrysler Town and Country 2010. (procijenjene vrijednosti oko 75.000 kuna).

Valja odati priznaje obitelji Kitarović na šparnosti, jer je uspjela uštedjeti oko 170 tisuća eura. Pritom valja uzeti u obzir mjesečne troškove plaćanja kredita i činjenicu da 'prvi hrvatski gospodin' Jakov Kitarović zbog posvećenosti djeci i kućanstvu ne pridonosi naročito kućnom budžetu.