bocnula i bernardića

Grabar Kitarović obrušila se na Milanovića: 'Ne znam zašto nije reagirao kada su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške'

22.11.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Zadru se u petak osvrnula na aferu s MIG-ovima koji su otišli u Ukrajinu na remont dok je Zoran Milanović bio premijer te rekla da Milanović nije proveo istragu i nije imao hrabrosti započeti nabavu novih zrakoplova

'Ne znam zašto Milanović nije reagirao kada su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške i zašto danas spominje aferu s nabavom zrakoplova. Danas jedva imamo dvojac koji štiti hrvatsko nebo. Gospodin Milanović nije proveo istragu i nije imao hrabrosti započeti nabavu novih zrakoplova. S DORH-om sam nekoliko puta razgovarala o tome, ali nisam dobila zadovoljavajući odgovor', rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, piše Večernji list.

Davoru Bernardiću je poručila da nauči kako ne postoji Vijeće za nacionalnu obranu i nacionalnu sigurnost, već dva vijeća, Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu, te objasnila da Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnosti RH dok događaji u jednoj vojnoj bazi nisu probili nacionalnu sigurnost RH.

'U ovom trenutku traje istraga jer treba učiniti što je točno potvrđeno, a ovo ne može biti montirani politički proces kakve smo vidjeli kada se Vijeće za nacionalnu sigurnost zloporabilo za vrijeme mandata Zorana Milanovića za raspravljanje o pojedincima, točnije gdje su oni zaposleni ukoliko su bili u srodstvu s novinarima', rekla je predsjednica.

  • +2
Kolinda Grabar Kitarović u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Navela je kako ona i ministar do utorka očekuju od načelnika Glavnog stožera kompletno izvješće, pa će potom zajednički donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti, dodavši da im za to ne treba Vijeće za obranu niti Vijeće za nacionalnu sigurnost.

'Kada je riječ o Zoranu Milanoviću i njegovu radu u Oružanim snagama, mislim da je najpoznatiji onaj njegov skok s Patrije. Srećom, očito je u životu počeo padati i to je za njega dobro prošlo. Jedina afera, najveća afera koja je dosad bila u Oružanim snagama je afera s MIG-ovima koji su otišli na popravak u Ukrajinu. Nabavljeno je i pet novih, odnosno rabljenih MIG-ova. Posao je bio katastrofalan. Radilo se prije svega s nestabilnom zemljom koja je bila praktički u ratnom stanju, kao drugo, MIG-ovi su došli u dijelovima, a nakon što su sastavljeni utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Potrošeno je više od 170 milijuna kuna, s time da nikada u vrijeme Milanovića nije provedena detaljna istraga', istaknula je.