optimistične poruke

Grabar Kitarović na kongresu EPP-a: Vjerujem da ću biti prva žena koja će osvojiti dva mandata na čelu države

20.11.2019 u 20:03

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović govorila je na kongresu Europske pučke stranke (EPP) koji se održava u Zagrebu.

Na početku je istaknula kako joj je zadovoljstvo biti na kongresu EPP-a. 'Mnoge se stvari događaju prvi put prvi kongres EPP-a u Zagrebu, prvi put Hrvatska predsjeda Europskim vijećem, prva žena vodit će Europsku komisiju' kazala je. Grabar Kitarović

Dodala je i da je ona prva žena predsjednica Hrvatske, a vjeruje da će uskoro biti i prva žena koja je osvojila dva mandata u Hrvatskoj.

'Mi u Hrvatskoj dobro znamo koja je cijena borbe protiv tiranije, opresije i represije. Ustali smo iz pepela i zajedno s partnerima gradimo Europu koja daje nove prilike', poručila je Grabar Kitarović govoreći o važnosti projekta Europske unije koju smatra jednim od najvažnijih u povijesti.

Govorila je i o važnost da se Europska unija proširi i na naše susjedstvo. 'Ako EU ne reagira brzo netko drugi će to učiniti i europski projekt neće biti dovršen', kazala je Grabar Kitarović. Smatra da je jugoistok Europe važno geopolitičko sjecište gdje se prelamaju mnogi interesi.

Praznine koje nastaju koriste treće strane koje nisu nužno dobronamjerne.

Potom se osvrnula i na budućnost Europske unije.

'Ono što nam danas najviše treba su liderstvo i vizija', poručila je Grabar Kitarović. Zaželjela je uspjeh Ursuli von der Leyen i Donaldu Tusku na funkcijama koje preuzimaju. Dodala je da trebamo zaštiti naš način života ako želimo sačuvati budućnost Europe u kojoj želimo živjeti.