DIPLOMATSKA KRIŽALJKA

Grabar Kitarović blagoslovila Josipovićevu rošadu veleposlanika

08.04.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Premda se nagađalo kako će se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opirati potpisivanju opoziva starih i imenovanja novih veleposlanika, za koje je procedura pokrenuta u mandatu predsjednika Ive Josipovića, to se nije dogodilo. Predsjednica je potpisala imenovanje dr. Nenada Preloga veleposlanikom u Južnoj Africi i Bocvani, sa sjedištem u Pretoriji te opozive veleposlanika u Austriji, Makedoniji, Irskoj, Nizozemskoj te Stalnoj misiji RH pri Uredu UN-a u Ženevi

Među opozvanima (istječe im mandat 30. lipnja ove godine) i bivši je HSLS-ov gradonačelnik Osijeka dr. Zlatko Kramarić, koji je bio na dužnosti veleposlanika u Makedoniji, a svi opozvani, osim njega, karijerni su diplomati i za očekivati je da će svoj posao i nastaviti raditi u MVEP-u, odnosno hrvatskoj diplomaciji. Tek ćemo vidjeti na koji će način Kramarić dalje razvijati svoju političku karijeru.

Kako neslužbeno doznajemo, nova je veleposlanica RH u Makedoniji Danijela Barišić, glasnogovornica MVEP-a, bivša veleposlanica u Bugarskoj i bivša savjetnica i glasnogovornica umirovljenog predsjednika Stipe Mesića.

Gordanu Bakoti prestaje dužnost veleposlanika u Austriji, a tu dužnost, prema raspoloživim informacijama preuzima dr. Vesna Cvjetković Kurelec, bivša veleposlanica RH u Njemačkoj i Grčkoj. Veleposlanica u Irskoj od 30. lipnja ove godine više neće biti Jasna Ognjanovac i tu dužnost, kako doznajemo, preuzima dugogodišnji zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova Ivan Mašina.

Mandat istječe i veleposlanici u Nizozemskoj Veseloj Mrđen Korać za koju još nije određena zamjena, a Stalnu misiju RH pri Uredu UN-a u ženevi od Vesne Vuković preuzima Vesna Batistić Kos, sadašnja pomoćnica ministrice Vesne Pusić. Ona će ujedno biti i stalna predstavnica RH pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Podsjetimo, imenovanja veleposlanika potpisuje predsjednica RH, ali o izboru kadrova suodlučuje s predsjednikom Vlade RH. Opozivi i imenovanja za koja je procedura pokrenuta u Josipovićevom mandatu prošla su glatko, ali je veliko pitanje kako će se taj dio posla odvijati kad za stol radi dogovora o veleposlanicima budu morali sjesti predsjednica Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović.