ŽALBENO ROČIŠTE

Gotovina i Markač u ponedjeljak opet pred sucima

11.05.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u ponedjeljak će se održati žalbena rasprava u slučajevima hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Hrt.hr podsjeća kako će se žalbena rasprava održati nešto više od godinu dana od izricanja nepravomoćne presude kojom su generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje

Prema rasporedu rada na ročištu će u prijepodnevnom terminu žalbu obrazložiti obrana generala Gotovine, a u poslijepodnevnom dijelu ročišta obrana generala Markača. Obje će obrane imati po sat i pol za svoje izlaganje a isto vrijeme dodijeljeno je i tužiteljima za odgovor na žalbe. Generali Gotovina i Markač moći će se i osobno obratiti sucima na kraju ročišta.

Hrt.hr podsjeća da je Žalbeno vijeće u nalogu izdanom prošlog mjeseca pozvalo strane da se na usmenom ročištu usmjere na četiri pitanja: je li prvostupanjsko vijeće pogriješilo kad je u presudi utvrdilo pravilo od 200 metara od cilja za zakonitost topničkih pogodaka; kako bi se proglašenje toga zaključka pogrešnim odrazilo na druge zaključke o pogocima; može li zaključak o nezakonitosti topničkih napada opstati ako padnu zaključci vezani uz pravilo o 200 metara, te treba li zaključak o postojanju udruženog zločinačkog pothvata ostati ako se utvrdi da nije bilo nezakonitih topničkih napada.

Žalbeno vijeće još nije objavilo je li odlučilo o zahtjevu obrane generala Gotovine za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka. Među njima su zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme 'Oluje', američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije 'Oluje', u tijeku nje i nakon nje te karaktera topničkih napada HV-a tijekom 'Oluje'.

Obrane dvojice hrvatskih generala 1. su kolovoza prošle godine predale žalbu na prvostupanjsku presudu, a tužitelji se nisu žalili.

Izricanje pravomoćne presude, prema kalendaru rada suda kojeg je koncem prošle godine objavio predsjednik suda, planirano je za kolovoz 2013. godine.