ZASTARJELA POVIJEST

Gotovina i Bin Laden mijenjaju udžbenike iz povijesti

Bionic
Reading

Ministarstvo obrazovanja mijenja udžbenike iz povijesti prije isteka službenog roka, zbog pogrešnih podataka vezanih uz noviju hrvatsku povijest

Već od početka nove školske godine, u rujnu, u osnovne i srednje škole ući će novi, izmijenjeni udžbenici iz povijesti.

'To je godinu dana ranije nego što istječe četverogodišnji rok na koji su odobreni svi postojeći udžbenici u školama, s obzirom da u školskoj godini 2014./2015. učenici trebaju dobiti potpuno nove knjige iz svih predmeta, koji će u uporabi biti do 2019. godine', potvrdio je Željko Jovanović, ministar obrazovanja.

Namjeri Ministarstva da udžbenike iz povijesti mijenja prije isteka službenog roka, kako doznaje Slobodna Dalmacija, 'kumovali' su pogrešni podaci vezani uz noviju hrvatsku povijest, dakle gradivo koje se uči u osmom razredu osnovne škole, te u četvrtom razredu gimnazija, odnosno drugom razredu strukovnih škola.

Tako je, primjerice, u nekoliko udžbenika iz povijesti Stjepan Mesić još uvijek predsjednik Republike, Ivo Sanader je premijer, Anti Gotovini traje suđenje u Haagu, Osama bin Laden je u bijegu, a Hrvatska, dakako, nije članica Europske unije (što bi do rujna, kada počinje nova školska godina, već trebala biti).

No, osim faktografskih, trebale bi se mijenjati i 'ideološke intervencije koje utječu na svijest cijele jedne generacije', kaže ministar Jovanović. No, o čemu je točno riječ, zasad ne želi detaljnije govoriti, dok Agencija za odgoj i obrazovanje, kojoj je povjeren posao prosudbe aktualnih udžbenika, ne završi posao.