SABO O ĆIRILICI U VUKOVARU

Gospodo prosvjednici, gdje ste bili 2009. godine?

04.02.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) poručio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je upravo on još 2009. godine, vetom na Statut grada Vukovara, spriječio uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru i da je u tome bio usamljen.

Odgovarajući na optužbe izrečene na subotnjem prosvjednom skupu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, po kojima nije dovoljno učinio kako bi to spriječio, Sabo je organizatorima skupa poručio da je 2009. godine ostao usamljen u sprječavanju uvođenja dvojezičnosti.

'Gdje ste, gospodo, bili tada? Gradonačelnik Vukovara je osobno u ovom hodniku iza nas skidao pločice s ćirilicom i nisam dozvolio uvođenje dvojezičnosti', rekao je Sabo i podsjetio kako su uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru izmjenama Statuta grada 2009. godine omogućili HDZ, SDSS i tadašnji HSP, a SDP i on kao gradonačelnik bili su protiv.

Po njegovu mišljenju, prosvjedni skup Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara bio je instrumentaliziran od HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića radi, s jedne strane, unošenja nemira među Vukovarce, a s druge strane, bio je usmjeren protiv Vlade RH i mjera koje ona poduzima za gospodarski oporavak Hrvatske.

Također je rekao kako ga je subotnji skup podsjetio na 'čuveni' skup na splitskoj Rivi na kojoj je HDZ ustao u obranu generala da bi ih poslije ta stranka izručila Hagu, a onda slavodobitno nakon oslobođenja dočekala.

Opovrgnuo je i da ništa nije učinio kako bi se državni čelnici upoznali s problemima koje bi moglo prouzročiti uvođenje ćirilice u Vukovaru, ističući kako je u prošle srijede o tome razgovarao s predsjednikom Josipovićem, a na moguće probleme skrenuo je pozornost i predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki i predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću tijekom proslave 15. obljetnice procesa mirne reintegracije.

Što se tiče zahtjeva sa skupa da Gradsko vijeće ne poduzima aktivnosti u pogledu izmjena Statuta grada, moram reći - gospodo, zakasnili ste. Izmjene su učinjene 2009. godine i tada ste trebali reagirati, a ne šutjeti', poručio je Sabo, ističući kako je s današnjom konferencijom za novinare za njega 'završena priča' o dvojezičnosti u Vukovaru čija primjena, kako je ustvrdio, uostalom, uopće ne ovisi o volji vukovarskoga gradonačelnika, nego su za nju ovlaštene državne vlasti.

Na konferenciji za novinare želio je biti i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Zdravko Komšić, ali ga je Sabo zamolio da napusti Gradsku vijećnicu. Odlazeći, Komšić je Sabi poručio da 'može kako hoće, ali ne i do kada hoće'

S prosvjednog skupa u subotu u Vukovaru, na kojem je bilo oko 20.000 prosvjednika, od vukovarskoga gradonačelniku Željka Sabe s govornice je zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti. Ujedno ga se prozvalo da nije učinio ništa da se problemi vezani uz uvođenje srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti, niti je upozorio na probleme koje će to izazvati.