VRDOLJAK ZADOVOLJAN

Gospodarstvo se oporavlja, ali nema mjesta euforiji

07.05.2014 u 17:54

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u današnjoj je izjavi o rastu hrvatskog izvoza ocijenio kako sve više pokazatelja ukazuju na oporavak ukupnog gospodarstva, što daje razloga za zadovoljstvo, ali ne i za euforiju

"Rast dobiti tvrtki, rast industrijske proizvodnje, izvoza, pa i zaposlenosti, te za trgovačke tvrtke posebno važan rast potrošnje građana - sve su dobri pokazatelji za ukupan rast gospodarstva, BDP-a, a time napokon i skori rast standarda građana. To nam daje razloga za zadovoljstvo, ali ne i za euforiju", izjavio je Vrdoljak

Ipak, ističe Vrdoljak, neosporna je činjenica da je danas lakše investirati u Hrvatsku, da smo poboljšali uvjete poslovanja te konkurentnost zemlje.

Premda se ponekad čini kako naši napori ne daju rezultate, mnogo malih, ali i velikih pozitivnih primjera to demantira, kaže Vrdoljak iznoseći kao primjer rast izvoza u prva dva mjeseca ove godine.

Robni je izvoz u prva dva mjeseca ove godine porastao za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz veći 4,3 posto, pokazuju privremeni podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

U prva je dva mjeseca iz Hrvatske izvezeno robe u vrijednosti 11,2 milijarde kuna, a uvoz je ostvaren u vrijednosti od 18,5 milijardi kuna.

Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je 7,2 milijarde kuna i manji je za 6,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pokrivenost uvoza izvozom u prva dva mjeseca ove godine iznosi 60,7 posto.

Ministar Vrdoljak kaže kako posebno veseli da je pokrivenosti uvoza izvozom u prva dva mjeseca ove godine iznad 60 posto te da izvoz raste u prerađivačkoj industriji za gotovo 8 posto, izvoz strojeva i uređaja za 17 posto, prehrambenih proizvoda za 16 posto, a izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda za gotovo 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, smanjen je deficit u robnoj razmjeni.

Sve su to brojevi koji nas vesele, ali ne trebamo upasti u euforiju, ponavlja Vrdoljak.

"Radimo na cijelom nizu, mozaiku ukupnih mjera za poticanje i održivi rast gospodarstva, što se već konkretno vidi u promijenjenim uvjetima poslovanja nabolje te u sve više ključnih elemenata koji čine i ukazuju na oporavak ukupnog gospodarstva", zaključio je ministar Vrdoljak u izjavi koja se prenosi na internet stranicama Ministarstva gospodarstva.