OBAVJEŠTAJNA PROCJENA

Gospodarska kriza najveća sigurnosna prijetnja za SAD

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.02.2009 08:21
  • Objavljeno 13.02.2009 u 08:20
financijska kriza

financijska kriza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Globalna gospodarska kriza i njezin destabilizirajući učinak na saveznike i protivnike, naznačajnija je sigurnosna prijetnja za Sjedinjene Države, rekao je u četvrtak američki Nacionalni obavještajni direktor Dennis C. Blair predstavljajući na senatskom svjedočenju novu Nacionalnu obavještajnu procjenu

Govoreći o globalnoj gospodarskoj krizi koja je začeta u SAD-u i brzo se proširila na druge zemlje, Blair je rekao kako je "vrijeme vjerojatno najveća prijetnja. Što dulje treba da počne oporavak, veća je vjerojatnost ozbiljne štete strategijskim interesima SAD-a".

Blair, koji koordinira rad 16 američkih obavještajnih službi, pred Odborom za obavještajne službe Senata ukazao je na globalne sigurnosne prijetnje za SAD te utvrdio ključna područja rizika, zabrinutosti i prilika koje mogu izravno utjecati na kvalitetu života i sigurnost Amerikanaca, priopćio je njegov ured.

Ukazao je da destabilizirajući učinak globalne gospodarske krize, kao najveće prijetnje, uključuje i vjerojatno smanjenje sposobnosti američkih saveznika da ispune svoje vojne i humanitarne obveze.

Kao prijetnju broj 2 za SAD, Blair je izdvojio "domaći i međunarodni učinak globalnih klimatskih promjena".

Treće najveće sigurnosno pitanje je "pristup sigurnim i čistim globalnim energetskim resursima, te upravljanje opskrbom hranom i vodom, posebno u svjetlu predviđenog rasta globalnog stanovništva za jednu milijardu do 2025. godine".

Sigurnost kompjutorskih komunikacija i prijetnje informatičkoj infrastrukturi SAD-a, od državnih i nedržavnih igrača, po Blairu su četvrta najveća prijetnja za SAD. Većina napada na američke mreže dolazi s internetskih adresa u Rusiji i Kini, rekao je direktor Blair.

Nova Nacionalna obavještajna procjena, koja je po zahvatu šira od ranijih, prijetnji terorizma posvećuje velik prostor.

Ukazuje se na napredak u okretanju mišljenja muslimana protiv terorističkih skupina poput Al Kaide.

Istodobno se ističe činjenica da unatoč slabljenju, Al Kaida i njezine podružnice, ostaju opasne, prilagodljive i voljne napasti teritorij SAD i američke interese diljem svijeta.

Obavještajna procjena ukazuje na potrebu stalnog pritiska protiv Al Kaide na plemenskim područjima na granici Pakistana i Afganistana.

Ističe se napredak na planu sigurnosti u Iraku.

Ukazuje se na porast broja napada u Afganistanu, i po opsegu i po učestalosti.

Nuklearne namjere Irana nastavljaju zabrinjavati, kaže se u procjeni i ukazuje na "potencijal za iransko-izraelski sukob ili krizu".

Ako Iran nastavi s tehnologijom obogaćivanja urana u centrifugama, mogao bi oružje razviti "najranije 2010., no moglo bi mu trebati vrijeme do 2015.", rekao je Blair.

Posebno se ističe potreba za učinkovitijom strategijom spriječavanja širenja nuklearnog oružja u suradnji s partnerima.

Međunarodni sigurnosni okoliš je složen. Hoćemo li uspjeti ovisi od akcija koje poduzimamo ovdje i u inozemstvu. Iako nam te prijetnje donose i izazove i prilike, mi smo usprkos tomu u jakom položaju da oblikujemo svijet odražavajući univerzalne težnje i vrijednosti koje su nam dragocjene: ljudska prava, pravna država, ekonomija slobodnog tržišta i socijalna pravda", zaključio je Dennis Blair u Senatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi