POŽARI U DALMACIJI

Kistanje obranjene na pragovima kuća

24.08.2017 u 12:59

Bionic
Reading

Požar u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i dalje bukti i širi se sve jače. Gori srce Nacionalnog parka, a požar, uz vatrogasce, pokušavaju ugasiti i zaposlenici NP-a. U isto vrijeme požar kod Kistanja ponovno se razbuktao, vatra je došla nadomak kuća. Požar gasi čak šest protupožarnih aviona. Buknuo je požar i kod Vodica koji je u međuvremenu stavljen pod kontrolu.

'U Kistanjama, na ulazu u mjesto imali smo dosta tešku situaciju, u par minuta vatra je ušla među stambene objekte, ali je djelovanjem zračnih snaga i vatrogasaca na terenu zaustavljena. Ništa nije oštećeno, svi mještani i vatrogasci su živi i zdravi", kazao je za N1 zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko–kninske županije Darko Dukić.

Potvrdio je da je požar kod Vodica pod kontrolom, ali da se, dok su gasili vatru u Kistanjama, rasplamsao požar u Promini iako je tamo na terenu oko 180 vatrogasaca i vojnika.Zato su, kazao je Dukić, snage ponovno preusmjerene na gašenje požara u Promini.

Gori u samom srcu NP Sjeverni Velebit

U samom Nacionalnom parku fronta je duga više od dva kilometra, a prema jugu više od sedam kilometara, kazala je za N1 nadzornica NP-a Ljiljana Tonković koja se nalazi na samom požarištu.

U odnosu na jučer, u samom NP-u požar je do danas proširen za nekih 500-njak metara, kaže Tonković.

'Svi su angažirani na gašenju, i zaposlenici Parka prirode i, dakako, vatrogasci iz Senja, Novalje, Krasnog i mi iz Nacionalnog parka', kazala je Tonković.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je da je airtractor u četvrtak upućen na Velebit, kao i dodatne ljudske snage, iz Vatrogasne postrojbe Split. Ovisno o razvoju situacije, kazao  je, na Velebit će biti upućene i dodatne snage.

Požar na Velebitu bukti već osam dana.

  • +10
Požar u Đevrskama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

Na požarištu na Biokovu i dalje djeluje jedan airtractor AT-802, dok letačka posada helikopterom Mi-8 MTV prevozi zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta.

  • +14
Požar na Biokovu Izvor: tportal.hr / Autor: Darko Brkulj

U međuvremenu aktivirana je još jedna posada helikoptera Mi-8 MTV koja će također prevoziti vatrogasce i vodu do požarišta Promina i Biokovo, navode iz MORH-a..

 Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 266 požara - 91 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

 Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67.700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, stoji u priopćenju MORH-a.