VATROGASNI ZAPOVJEDNIK APELIRA

Tucaković: I vatrogasci trebaju dobiti nagradu od Vlade

24.08.2017 u 09:33

Bionic
Reading

Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković kazao je da Vlada osim protupožarnih snaga treba nagraditi i vatrogasce. 'Naravno da sam i ja zadovoljan i sretan što će protupožarne snage dobiti nagradu od Vlade Republike Hrvatske, ali ovdje apeliram i na vatrogasce, oni su skupa s protupožarnom eskadrilom gasili požare, i njih treba nagraditi', naglasio je

'Ovo je jedna od najtežih sezona. Vatrogasci su dali veliki doprinos i obranjene su sve kuće. U takvim velikim elementarnim nepogodama zaista je bila najbolja taktika obraniti kuće, sačuvati živote i obraniti imovinu koliko je to moguće u ovakvim uvjetima. To je najbitnija stvar', rekao je Tucaković za N1, dodavši da je zadovoljan što može reći da su i neke snage otpuštene sa zadarskog područja.

Upitan o troškovima za gašenje ove sezone, Tucaković je istaknuo da će oni zasigurno nadmašiti sve troškove proteklih sezona, posebno uzme li se u obzir i angažman protupožarnih snaga s kontinenta. 'Morat ćemo na kraju napraviti analizu, kad se sve završi, kad se vrate vatrogasci s terena i onda će se napraviti zahtjevi i zbrojit će se sve štete i financije koje dolaze na kraju sezone. Ja predviđam da će troškovi prerasti 7-8 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu', rekao je Tucaković.

I za opremu će trebati više sredstava, istaknuo je. 'O štetama na opremi teško je govoriti, jer su snage na terenu, ali sigurno će trebati još više sredstava, a u razgovorima s premijerom i ministrom trebat će još sredstava da se saniraju štete', rekao je Tucaković.

  • +11
Vatrogascima na požarištu Zaton-Raslina pomaže vojska Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Što se tiče najavljenih novčanih nagrada od pet tisuća kuna za protupožarne zrakoplovne snage, Tucaković ih pozdravlja, ali smatra da Vlada ne smije zaboraviti vatrogasce. 'Naravno da sam i ja zadovoljan i sretan što će protupožarne snage dobiti nagradu od Vlade Republike Hrvatske, ali ovdje apeliram i na vatrogasce, oni su skupa s protupožarnom eskadrilom gasili požare, i njih treba nagraditi. Mnogi su otišli s posla, a kod profesionalnih postrojbi postoje kolektivni ugovori, tako da će se taj problem puno lakše riješiti. Vatrogasci također zaslužuju određene nagrade', rekao je Tucaković.

  • +7
Vatrogasci na požarištu u Tučepima Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je da se već najesen treba pripremiti za sljedeću sezonu požara. Sam sustav i sam program Vlade treba već sad pripremiti. Naravno, da ga prate i financije. Iz analize izvući naučene lekcije, moramo se zimi pripremati za ljeto, za požare, a ljeti za poplave. To nije samo zatvoreni proces. Vrlo je bitan rad jedinica lokalnih samouprava i preventivno djelovanje svih drugih subjekata ministarstva i da se stvore uvjeti i da nam se ne dogodi da nam je usred požara prazan neki hidrant. To su sve zakonske mjere koje se trebaju provesti u samoj pripremi sezone', rekao je Tucaković.