BOMBARDIRANJE RAS LANUFA

Gore rezervoari nafte u Libiji!

09.03.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Snage lojalne libijskome vođi tukle su u srijedu naftni terminal Es Sider kod naftne luke Ras Lanuf i pogodile rezervoare, objavili su pobunjenici sve ogorčeniji oklijevanjem Zapada da proglasi zonu zabrane leta unatoč sukobima sa stotinama mrtvih i egzodusu 200.000 ljudi, javljaju agencije

'Bilo je to teško, nasumično bombardiranje i pogodili su rezervoare nafte', rekao je za Reuters pobunjenik Abdel Salam Mohamed

Na napade vojske lojalne pukovniku Moameru Gadafiju koji nakon 42 godine vlasti odbija odstupiti unatoč narodnoj pobuni koja postaje sve krvavija, pobunjenici uzvraćaju raketama i periodičnim napadima na vladine snage kod naftne luke Ras Lanuf.

Pobunjenici su morali izaći iz Es Sidera koji su već nadzirali i položaji su im sada izvan grada, a naoružani su teškim strojnicama, raketnim bacačima, protutenkovskim i protuzračnim oružjem montiranim na terenska vozila te bombama kućne izrade.

U dramatičnom izvješću iz Bin Džavida blizu luke za izvoz nafte Ras Lanuf, agencija AFP piše da je većina pobunjenika naoružana puškama AK-47, ali ima i boraca koji nemaju drugog oružja do dobre volje.

Gadafi je protivnike počeo tući iz zraka i među pobunjenicima raste ozlojeđenost oklijevanjem Zapada da uvede zonu zabrane leta.

'Imali su zonu zabrane leta u Iraku. Zašto je Gadafi njihov ljubimac, a Sadam Husein to nije bio', pita se pobunjeni dragovoljac Nadž Saleh blizu lokacije Ras Lanuf.

Odnos moći između pobunjenih i progadafijevih snaga snažno se promijenio od nedjelje kada su režimske snage vratile Bin Džavid, nekoliko kilometara zapadno od Ras Lanufa koji su pobunjenici zauzeli u petak.

Sada je Ras Lanuf zadnja točka pobunjeničkog napredovanja prema zapadu koji kane osvojiti kako bi svrgnuli Gadafijev režim.

U gradu Zavija Gadafijevi tenkovi i snajperisti pucali su u srijedu na sve što se micalo, javili su pobunjenici i stanovnici na koje se poziva Reutersov dopisnik.

Tijela su ležala u ruševinama zgrada uništenima zračnim napadima na taj grad od 290.000 stanovnika.

'Tenkovi su posvuda. Samo tenkove vidimo', javio je telefonom pobunjenik iz Zavije, 50 km zapadno od glavnoga grada Tripolija.

Njegove je tvrdnje nemoguće provjeriti iz neovisnih izvora.

U intervju za tursku televiziju TRT objavljenom u srijedu Gadafi je opet optužio ekstremiste terorističke mreže Al Kaide za pobunu u njegovoj zemlji i zaprijetio da će, ako Al Kaida zavlada, 'cijela regija utonuti u kaos, sve do Izraela'.

Gadafi je uvjeren da je 'međunarodna zajednica počela shvaćati da mi (Gadafijev režim) priječimo Osami bin Ladenu da zavlada Libjom i Afrikom', kako je rekao.

O zoni zabrane leta međunarodna zajednica još razmišlja, a Gadafi je u intervju poručio da bi to bilo dobro rješenje.

Tek tada 'Libijci bi vidjeli što te zemlje zapravo žele - uzeti im naftu'.

Američki potpredsjednik Joe Biden treba u Moskvi razgovarati s predsjednikom Dmitrijem Medvedevom jer Rusija sada nije sklona proglasiti zonu zabrane leta. S druge strane britanski premijer David Cameron rekao je da svijet ne smije ostati neaktivan pred sve izglednijim libijskim građanskim ratom.