GYURCSANYJEV PRIJATELJ

Gordon Bajnai u utorak postaje mađarski premijer

13.04.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Gordon Bajnai u utorak će postati mađarski premijer sa zadaćom da pokuša preokrenuti najgori gospodarski pad u toj zemlji u zadnjih dvadesetak godina a, kako ocjenjuju agencije, odmah se postavlja i pitanje može li on doista nešto učiniti

Bajnai je poslovni čovjek od 41 godine, od početka devedesetih prijatelj je dosadašnjega premijera Ferenca Gyurcsanya. Gyurcsany je zadnjih godinu dana bio premijer u manjinskoj vladi i kad je kriza pogodila Mađarsku, prvu zemlja EU-a koja je tražila pomoć Međunarodnoga monetarnog fonda, nije više mogao osigurati potporu svojem programu.

Odstupio je i predao dužnost kriznom upravitelju, a iskoristio je pravnu formulu tzv. konstruktivnog izglasavanja nepovjerenja koja omogućuje parlamentu da smijeni jednog i prihvati novog premijera bez prijevremenih izbora koje bi naštetile njegovim socijalistima.

Ni oporbeni slobodni demokrati ne žele izbore jer smatraju da je to gubitak vremena za zemlju koja sad preživljava od 25,1 milijarde dolara MMF-ove pomoći.

Bajnai je nestranačka osoba, ali treba potporu socijalista pa ne može ostati izvan unutrašnjih stranačkih sukoba i morat će u kabinet prihvatiti neke stranačke ljude.

Budući da je već rekao kako ne kani ostati u politici nakon isteka mandata, Bajnaiu neće škoditi bijes javnosti koji će sigurno uslijediti kad počne obuzdavati javnu potrošnju. Konzervativna je oporba već rekla da s njime neće ni razgovarati.

Bajnai je najavio da će srezati mirovine, bonuse u javnom sektoru, rodiljne naknade, te subvencije za kredite, za energiju i za javni prijevoz.

Izbori će u Mađarskoj biti u proljeće 2010.