SKICA ZA PORTRET

Gordan Jandroković: Njonjo, pudlica, lav ili jastreb

19.07.2016 u 14:27

Bionic
Reading

Malo se tko na hrvatskoj političkoj sceni može pohvaliti istančanim instinktom za preživljavanje i karijerno napredovanje kakav ima novoimenovani glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Troje stranačkih šefova – Ivu Sanadera, Jadranku Kosor i Tomislava Karamarka - obožavao je, služio i igrao ulogu njihovih gromobrana, da bi bio među prvima koji su ih izdali kad bi namirisao njihov pad. Novi vođa HDZ-a Andrej Plenković novi je Jandrokovićev nedodirljivi predmet obožavanja

Gordan Jandroković rođen je 1967. godine u Bjelovaru, po zanimanju je inženjer građevine i politolog, ispočetka je radio u građevini, 1992. godine učlanio se u HDZ, a 1994. godine zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova, u kojem je upoznao Ivu Sanadera, kojemu može zahvaliti za ubrzani razvoj karijere, u kojoj je obavljao i dužnost ministra vanjskih poslova i europskih integracija. Tada su ga nazivali 'mladim lavom HDZ-a' ili 'Sanaderov mladi lav'.

Sa Sanaderom će realizirati i svoj ulazak u Sabor, ali će mu kasnije među prvima okrenuti leđa i postati 'vjeran' suradnik Sanaderove nasljednice u Vladi i stranci Jadranke Kosor. Kad je Sanader pao i kad se propitivalo kako mu je Jandroković okrenuo leđa, on je govorio da su samo surađivali te da se nisu privatno družili. Prvi je tražio da se Sanaderu ne dozvoli povratak u HDZ.

Uvijek uz pobjednike

U vladi Jadranke Kosor nastavio je obavljati dužnost ministra vanjskih poslova, a ona će ga nagraditi i mjestom potpredsjednika Vlade RH. Međutim, kad je u igru za novog šefa HDZ-a ušao Tomislav Karamarko, član Predsjedništva HDZ-a Jandroković među prvima okreće leđa Kosorici i daje podršku Karamarku.

Među prvima je podržao Kosoričino izbacivanje iz HDZ-a. Naravno, 2016. godine bio je među prvima koji su se ogradili od Karamarka, a 2012. godine o njemu je ovako govorio: 'On je najkvalitetnije rješenje za HDZ. Čovjek je s velikim političkim iskustvom, ima jasne političke stavove i svjetonazorski je jasno profiliran i kao osoba mi se dopada te smatram da u ovom trenutku može zajamčiti stabilnost HDZ-a.'

Ta rečenica, kad je Jandroković u pitanju, važi kao njegov stav o svim predsjednicima/predsjednicama HDZ-a kojima je služio.

Podržao opoziv Oreškovića, osporavao opoziv, pa glasao za opoziv

Bio je Karamarkov potpredsjednik i glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a, a zbog načina na koji mu je služio u stranačkim krugovima bio je navodno prozvan 'Karamarkovom pudlicom', dok su ga politički suparnici zbog verbalne agresivnosti prilikom napadanja svog šogora Zorana Milanovića nazivali 'Jastrebom'. Prema pisanju 24 sata Express, nadimak 'Pudlica' Jandroković je dobio jer je 'uvijek uz nogu predsjednika Karamarka, stalno istupa pred kamerama, a i frizura mu je postojana te ga taj nadimak sasvim dobro opisuje'.

Jandroković je bio među prvima koji su potpisali Karamarkov zahtjev za rušenje Tihomira Oreškovića s dužnosti premijera da bi, nakon što su europarlamentarci, predvođeni Andrejem Plenkovićem, osporavali taj Karamarkov potez, izjavio kako se zahtjev za opozivom Oreškovića treba preispitati te je zatražio da se zastupnicima HDZ-a dozvoli da glasaju prema savjesti, bez obzira na potpis na službenom zahtjevu. Kako tada još nije bio siguran u Karamarkov pad, za svaki slučaj ipak je glasao za Oreškovićev opoziv iako je javno pozivao da se glasa protiv.

Najpouzdanija unutarstranačka 'vjetrenjača'

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Jandroković je s Plenkovićem dobro surađivao dok su radili u MVEP-u, a njihov se odnos produbio 2010., kad je ministar Jandroković ponudio Plenkoviću da bude državni tajnik za europske integracije u Kosoričinoj vladi. Plenković je prihvatio tu dužnost i bio je jako angažiran u završavanju pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji, a često je i zamjenjivao Jandrokovića na sjednicama Vlade.

Plenković je potom izabran za europarlamentarca te je otišao u Bruxelles, a Jandroković sudjeluje u detroniziranju Jadranke Kosor i pomaže Karamarku da zavlada HDZ-om. Ovoga ljeta pomogao je Plenkoviću i njegovoj skupini u detroniziranju Karamarka, a kako je bio zaslužan za Plenkovićevo unapređenje 2010., Jandroković je nagrađen pozicijom glavnog tajnika HDZ-a.

Pored nadimaka 'Sanaderov mladi lav', 'Karamarkova pudlica' i 'HDZ-ov jastreb', Jandroković u političkim krugovima nosi i nadimak 'Njonjo'. U svakom slučaju, on je najpouzdanija unutarstranačka politička 'vjetrenjača' i ako želite znati otkud vjetar u HDZ-u puše, samo pogledajte i poslušajte što govori i radi Gordan Jandroković.