U PRVOM KRUGU

Goran Sučić dobio nagradu 'Faust Vrančić' za životno djelo

27.05.2023 u 12:46

Bionic
Reading

Nagrada "Faust Vrančić" za životno djelo uručena je profesoru Goranu Sučiću s Filozofskog fakulteta u Splitu na svečanoj dodjeli Državne nagrade tehničke kulture za 2022. održanoj u petak u multimedijalnoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu

Predsjednik Odbora za dodjelu nagrada Zdenko Kovačić kazao je da je u kategoriji nagrade za životno djelo bilo deset prijedloga, od kojih su svi osim Sučića bili djelatnici tehničke kulture. "Odluka kome dodijeliti nagradu nikad nije laka, oni kandidati koji skupe više glasova idu u drugi krug, nakon čega slijedi treći. Među silnim djelatnicima tehničke kulture nalazi se jedan humanist. Kakve su njegove šanse da dobiju nagradu? Sučić ju je u prvom krugu osvojio, tri kruga nisu bila potrebna", kazao je.

Dobitnik nagrade za životno djelo, znanstvenik, profesor skladatelj i slikar Goran Sučić poručio je da nagrade dodijeljene danas pripadaju svima koji se bave tehničkom kulturom te da svi nagrađeni imaju obvezu nastaviti tradiciju poučavanja. "Svjedoci smo svečanom činu dodjele nagrada iz tehničke kulture, nezaobilaznog dijela ljudske kulture i civilizacije. Nagrada je produkt rada zajednica, udruga, asocijacija, i ona pripada onim udrugama iz kojih dolazimo. Imamo obvezu otvoriti put drugima, ulaganje u znanje ulaganje je u budućnost", poručio je, dodavši da "rijetko tko svoje vrijeme donira za javno dobro, kao što su to učinili ovogodišnji dobitnici".

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković istaknula je da Ministarstvo poduzima mjere kojima se tehnička kultura unapređuje. "To je stipendiranje STEM-ovaca i prirodoslovaca, promoviranje programa iz tehničke kulture u dječjim vrtićima te nastojanje da se poveća satnica tehničke kulture i uvođenje Praktičnih vještina, predmeta, koji će kod osnovnoškolaca potaknuti maštu i kreaciju, srži tehničkih znanosti", kazala je.

Goran Sučić dugogodišnji je član Zajednice tehničke kulture grada Splita. Predsjednik je Zvjezdanog sela Mosor, udruge čiji je cilj promicanje astronomije i prirodnih znanosti te obrazovanja mladeži, koja okuplja tisuće mladih. Primjenjuje suvremeni pristup odgoju i obrazovanju čime pobuđuje učenika i studenata, naglasio je Kovačić, dodavši da je istaknuti djelatnik odgojno-obrazovne znanosti i kulture te promiče tehničku kulturu kroz umjetnost, slikarstvo, glazbu, kulturu, društveni i humanitarni rad. Doprinio je kompjuterskom opismenjavanju, a njegovo djelovanje kroz dobrovoljan i humanitaran rad u asocijacijama tehničke kulture javno je prepoznato.

Autor je većeg broja znanstvenih, stručnih, glazbenih i likovnih dijela, projekata, knjiga, obrada. U znanosti je doprinio stvaranjem nove paradigme u umjetničkim područjima pod nazivom "Poli-art" model. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj znanstveni i umjetnički rad, među kojima su nagrada "Ivan Filipović" za rad i rezultate u predškolskom odgoju, "Marko Marulić" za postignuća u znanosti, priznanja grada Splita i Županijske nagrade Splitsko dalmatinske županije za doprinos u kulturi.

Nagrada "Faust Vrančić" dodjeljuje se za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi, a za 2022. godinu, uz nagradu za životno djelo, dodijeljeno je deset godišnjih nagrada pojedincima i četiri godišnje nagrade udrugama.

Godišnje nagrade pojedincima, koje su uručili ravnatelj MIOC-a Nikola Dmitrović i profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Božidar Matijević, pripale su Danijelu Eskeričiću iz Elektrotehničke škola u Zagrebu, Mladenu Horvatiću iz Siska, Marijani Kapetanović iz Modelarskog centra u Kutini, Anti Miliću iz Osnovne škole kralja Zvonimira u Solinu i Osnovne škole don Lovre Katića, Daliji Milić Kralj iz Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku, Alenki Njegovac iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Daruvaru, Svjetlani Seljanec Savković iz Osnovne škole Jure Kaštelana u Zagrebu, Oliveri Stojaković iz Prve srednje škole Beli Manastir, Jeleni Tuksar iz Osnovne škole Jože Horvata u Kotoribi, Osnovne škole Sveti Martin na Muri te Mladenu Vidoviću iz Osnovne škole Luka, Zagreb – Sesvete.

Ravnatelj pomorske škole u Splitu Dragan Pavelin dodijelio je godišnje nagrade udrugama i drugim pravnim osobama - Društvu pedagoga tehničke kulture Ogulin, Kino klubu Split, Zajednici tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije te Zajednici tehničke kulture Primorsko-goranske županije, Rijeka.