GRADONAČELNIK VARAŽDINA

Goran Habuš i Zlatko Horvat idu u drugi krug

16.10.2011 u 21:12

Bionic
Reading

Goran Habuš, kandidat koalicije HNS-a, SDP-a i HSU-a, te nezavisni kandidat Zlatko Horvat ulaze u drugi krug prijevremenih izbora za varaždinskoga gradonačelnika. Naime, sudeći po prvim službenim, ali još uvijek privremenim rezultatima, ni jedan od četvorice kandidata nije dobio više od 50 posto glasova birača koji su izašli na izbore, pa će Varaždinci kroz dva tjedna opet morati do glasačkih kutija

Goran Habuš

Od 41.250 osoba s popisa birača u Varaždinu, na 48 biračkih mjesta tijekom dana izašlo je njih 15.651 ili 37,94 posto. Najviše glasova, 6866 ili 43,87 posto, dobili su Goran Habuš, kandidat za gradonačelnika koalicije HNS-a, SDP-a i HSU-a, te kandidati za zamjenike Natalija Martinčević i Vjeran Radelić.

Sa 3588 glasova, odnosno 22,93 posto, slijedi nezavisni kandidat Zlatko Horvat i njegovi zamjenici Stjepan Talan i Valentin Sabolić. Treći rezultat ostvario je HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Miljenko Ernoić zajedno sa zamjenicima Jasminkom Porobijom i Josipom Stanekom koji su dobili 2462 glasova ili 15,73 posto. Nezavisni kandidat za gradonačelnika Ladislav Ilčić i njegovi zamjenici Nikola Šopar i Robert Podolnjak dobili su 2444 glasova ili 15,62 posto.

'Kao što smo i isticali tijekom kampanje, promjene počinju u Varaždinu i ovih rezultati su najbolja potvrda tome. Međutim, koliko god zadovoljni bili postignutim rezultatom, ipak nas je iznenadio slabiji odaziv birača u odnosu na prije dvije godine kada ih je na izbore za varaždinskog gradonačelnika izašlo više od 53 posto. Teško mi je točno reći što je razlog tome, budući da ima više mogućnosti: od općeg stanja u Varaždinu i pada povjerenja u političare, pa do činjenice da se danas birao samo gradonačelnik, a ne i župan i vijeća. Isto tako, ne treba smetnuti s uma da svog kandidata nije imao HDZ koji u Varaždinu ima stabilno biračko tijelo između 15 i 20 posto', kazao je Goran Habuš.

Zlatko Horvat

I Zlatko Horvat, nezavisni kandidat za gradonačelnika, iznenađen je slabijim odazivom birača.

'Očekivao sam veći odaziv, ali pred nama je drugi krug pa se nadam boljem postotku. Zahvaljujem se svima koji su izašli na izbore i dali svoj glas kandidatima, a posebice meni i mojim kandidatima za zamjenike', istako je Horvat.

Upitan očekuje li podršku dvojice kandidata za gradonačelnika koji su prošli u drugi krug, Habuš veli da je to teško reći.

'Sudeći po programima, moglo bi se reći da smo bliži njima, posebice u određenim točkama i da su i oni željeli promjene. S druge strane, teško je očekivati javnu podršku s obzirom na razlike koje postoje među nama. No konačnu riječ dat će birači. Ipak, sudeći po ostvarenim rezultatima u prvom krugu, očekujemo pobjedu u drugom krugu', kazao je Habuš.