IZBORNE NEPRAVILNOSTI

Gong: Birački odbori ponovno 'najslabija karika'

21.05.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Iz Gonga su u nedjelju izvijestili kako lokalni izbori do 11 sati prolaze s manjim brojem nepravilnosti, a dodaju i kako 'slabu kariku', prema neanonimnim dojavama građana, predstavljaju pojedini birački odbori

Najbrojnije prijave odnose se i na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom na društvenim mrežama (Bjelovar, Zagreb), slanjem SMS-ova (Varaždin) i postavljanjem plakata (Split, Zagreb, Marina), stoji u priopćenju.

Gong je stoga pozvao kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja. Napominju i da se od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

'Ponovno zabrinjavaju nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Zagreb, Split) koji biračima uručuju samo neke glasačke listiće iako moraju biraču ponuditi listiće za sve razine vlasti (najmanje četiri). Pojedini birački odbori i na ovim izborima predstavljaju 'slabu kariku' izbora, za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore', istaknuli su iz Gonga.

Gong je u priopćenju apelirao na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute biračima o načinu glasanja kako bi tajnim glasanjem mogli izabrati svoje predstavnike i čelnike izvršne vlasti na svim razinama. Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba, napominju.

Iz Gonga birače podsjećaju na to da svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ako im je istekla osobna iskaznica, mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu. Ponavljaju i da osobe lišene poslovne sposobnosti također imaju biračko pravo, o čemu njihovi skrbnici ili okolina ponekad nisu dovoljno informirani. 

Gong posebno ističe da fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i biti podloga za kupovinu glasova, što je kazneno djelo. 

Također, apelira na poslodavce da svojim zaposlenicima omoguće glasanje. 

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr kao i nadležnim izbornim povjerenstvima.