OTKRIĆE NEW YORK TIMESA

Goldman Sachs je vlasnik najvećeg weba za prostituciju!

02.04.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Ugledni kolumnist Nicholas D. Kristof iz The New York Timesa je u svojem novom tekstu otkrio da je najmoćnija svjetska investicijska banka Goldman Sachs jedan od vlasnika najvećeg američkog sajta za prostituciju i trgovinu robljem za seks, Backpage.com. Nakon novinarskih upita Goldman Sachs je u ekspresnom roku, u nekoliko sati, prodao svoj udio, ustvrdivši da s time nema nikakve veze

Investicijska banka Goldman Sachs nema baš dobru reputaciju u svijetu, blago rečeno. Poznata je po tome da vara klijente, prodajući im dionice koje interno naziva 'sranjem', svoje je prste imala i u grčkom falsificiranju državnog duga, a bila je i jedan od glavnih aktera u izazivanju svjetske financijske krize 2008, pa ne čudi da je novinar Matt Taibi naziva 'pijavicom na tijelu čovječanstva'. Bez obzira na sve to, Goldman Sachs je i dalje neizmjerno moćan i bogat, između ostaloga i zbog toga jer su mnogi njegovi (bivši?) kadrovi na ključnim pozicijama diljem svijeta, od američke pa do talijanske vlade.

Najnoviji skandal Goldman Sachsa, koji je otkrio The New York Times, pokazuje da je ta banka doista bez ikakvih moralnih skrupula, ako je uopće bilo sumnje u to. Naime, kolumnist Nicholas D. Kristof se zainteresirao za temu trgovine ljudskim robljem i prisilnu prostituciju te je počeo istraživati tko su zapravo vlasnici vrlo posjećenog sajta Backpage.com, koji se smatra glavnom američkom online platformom za takve stvari.

Kristof u svojem tekstu ističe da su dobar dio oglasa na Backpage.com postavili slobodni odrasli ljudi koji traže ili nude seks, ali i da su mnogi oglasi manje-više uspješno zamaskirane ponude za prisilnu prostituciju, a u nekima se nude i maloljetnice.

Backpage.org je nominalno u vlasništvu misteriozne kompanije Village Voice Media, čija je vlasnička struktura do Kristofova istraživanja bila nepoznata. Sada se pak zna da cijelu kontroverznu stranicu financiraju bogataši, među kojima i Goldman Sachs ima udio od 16 posto!

Kristof je prošli tjedan poslao službeni upit Goldman Sachsu o vlasništvu u Backpage.com, nakon čega je uslijedio zanimljiv igrokaz: glasnogovornica banke Andrea Raphael je izjavila da 'Goldman Sachs nije imao operativnog utjecaja' na kontroverzni sajt, a istovremeno se u roku od dva-tri dana oslobodio svih dionica i udjela u Backpage.com. U petak su Kristofu iz Goldman Sachsa trijumfalno predočili da 'upravo potpisuju zadnje papire' o potpunom izlasku iz tog posla, cijelo vrijeme ističući da baš i nisu znali o čemu je tu riječ.

S druge strane, Goldman Sachs je šest godina imao vlasnički udio u Backpage.com, a protekle četiri godine je imao svojeg predstavnika u nadzornom odboru, pa je teško vjerovati da nije znao da je riječ o 'stranici koja je ozloglašena kao platforma za trgovinu seks-robljem', protiv koje je i 19 američkih senatora potpisalo peticiju. Savezna država Washington je pak uvela zakon po kojem bi se oglasi maloljetnica na Backpage.com trebali tretirati kao kriminalno djelo jer ta stranica ne čini ništa da bi provjerila stvarnu dob djevojaka koje se nude u oglasima.

Nicholas Kristof navodi i slučaj 15-godišnje djevojčice koja je bila oteta, drogirana, serijski silovana i nekoliko puta preprodana, i to sve preko oglasa na Backpage.com. Njujorška policija sada istražuje cijelu groznu priču.