POBUNA POTPLAĆENIH

Glumci protiv videoigara

14.12.2009 u 10:17

Bionic
Reading

Glumci koji posuđuju glasove likovima iz videoigara nisu zadovoljni svojim primanjima i misle da zaslužuju mnogo više

Do sredine devedesetih tehnička ograničenja računala diktirala su razvoj jednostavnih videoigara, no napretkom tehnologije dolazi do sve većih projekata koji da bi bili zanimljiviji zapošljavaju glumce koji virtualnim likovima posuđuju glasove.

Kako videoigre postaju sve veće kao i sama industrija, glumci postaju sve nazadovoljniji jer su njihove plaće iste već godinama, dok videoigre zarađuju milijune. Usporedbe radi, zarada industrije videoigara se u Americi od 2005. do danas udvostručila i u 2008. je iznosila 21 milijardu dolara što je dvostruko više od prodaje kino ulaznica u Kanadi i SAD-u iste godine. Dok filmski glumci zarađuju milijune na filmovima, plaća profesionalnog glumca koji posuđuje glas u videoigrama iznosi tek 30.000 dolara godišnje što je prema mišljenju njihovog sindikata debelo premalo.

 

No, treba reći da su glumci koji rade u videoigrama još uvijek oni iz B kategorije. Još je uvijek rijetkost da virtualnim likovima glasove posuđuje holivudske zvijezde, mada je i taj trend u posljednje vrijeme u uzlaznoj liniji. Sve je ovo interesantno i na mjestu. Međutim, vijest o pobunjenim glumcima otvara još zanimljiviju temu. Naime, što će biti s glumcima za desetak, dvadesetak godina? Hoće li ih sa filmskog platna istisnuti sve popularniji digitalni glumci? Ovo je itekako moguće, jer smo u posljednjem desetljeću bili svjedoci stvaranja umjetnih, računalnih likova koji svojom pojavom skoro zamjenjuju one stvarne.

 

Led je probio fantastični Gollum iz Gospodara prstenova. Njegova emotivno-facijalna uvjerljivost bila je apsolutno nevjerojatna. Lice mu nije bilo ukočeno kao npr. kod digitalnih likova iz Final Fantasyja. Gollum je dokazao da umjetni lik može doista može parirati onom stvarnom. Što pak reći o nadolazećem Avataru koji se baš i temelji na glumi ovih virtualaca. U redu, digitalni avatari još uvijek nisu posve samostalni. Stvaranje njihovih pokreta vrši se preko sve naprednijeg motion capturinga, a tu je dakako i nužnost posuđivanja stvarnog glasa.

 

No, budite uvjereni da za koju godinu motion capturing i glas više neće biti ni potrebni, već će se za sve pobrinuti računalna sinteza! A onda se glumcima loše piše... Ne samo da im se neće povećavati honorari što bi voljeli dečki iz naše priče, već će se oni sto posto - drastično smanjiti. Naime, zašto platiti nekoj zvijezdi 20 milijuna dolara za ulogu, kada jednom programerskom timu možete dati, primjerice deset? Iako smo još relativno daleko od ove ponešto bizarne verzije budućnosti, već nam se smješka iza horizonta. Da, smiješi nam se vrijeme kada će gluma stvarnih glumaca postati umjetnički raritet, kao što je danas raritet izrada crnobijelih filmova. Stoga dečki, nemojte tražiti povišice, već se molite da uopće zadržite posao! Na kraju vas podsjećamo da pogledate i priložene filmiće u kojima se jasno vidi ono o čemu smo govorili u tekstu.