sve tri imaju malo više od 22 posto

Glavne stranke u Irskoj izjednačene u izlaznim anketama, blago vodstvo Fine Gael

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2020 23:48
  • Objavljeno 08.02.2020 u 23:41
tportal

Izvor: EPA / Autor: AIDAN CRAWLEY

Tri glavne političke stranke u Irskoj ostvarile su na subotnjim prijevremenim izborima u toj zemlji gotovo izjednačen rezultat, pokazuju rezultati izlaznih anketa, a malu prevagu među njima ima dosadašnja najjača stranka Fine Gael, koja, prema prvim anketama, dobiva 22,4 posto glasova birača.

Druga bi, prema izlaznim anketama, bila stranka Sinn Fein, sa 22,3 posto glasova, a treća Fianna Fail, sa 22,2 posto.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja ukazivala su na to da bi najbolji rezultat na izborima mogla ostvariti politička grupacija sklona ljevici, Sinn Fein, bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA), koja je u anketama početkom tjedna osvajala 25 posto, dok su dvije stranke desnog centra, koje su do sada formirale vladajuću koaliciju, Fianna Fail i Fine Gael, u anketama dobivale 23 posto odnosno 20 posto glasova birača.

Stranka dosadašnjeg premijera Lea Varadkara ostvarila je, međutim, kako se čini, bolji rezultat nego što su to pokazivale prognoze i trenutno je vodeća.

Stranka Sinn Fein kandidirala je samo 42 kandidata za donji dom parlamenta sa 160 mjesta pa se nije ni očekivalo da bi mogla sama ostvariti prevagu, dok druge dvije glavne stranke isključuju moguću koaliciju s njom.

Po mišljenju analitičara uoči izbora to je značilo da će ili Fine Gael ili Fianna Fail, koje obje imaju dvostruko više kandidata na izborima, biti u prilici dobiti najviše mjesta u parlamentu.

  • +7
  • +4

Izbori u Irskoj

Izvor: EPA / Autor: GERARD MCCARTHY

Obje su stranke, odbijajući suradnju sa Sinn Feinom, najavljivale da su spremne na koaliciju s manjim strankama kako bi formirale koaliciju ili pak manjinsku vladu.

Prema izlaznim anketama koje pokazuju izjednačenost triju glavnih stranaka teško da će ijedna biti blizu ostvarivanju većine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!