24.000 KUNA ZA BJEGUNCA

Glavaš prima saborsku plaću i koristi službeni stan

Branimi Glavaš s dva prsta

Branimi Glavaš s dva prsta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / V.M.Tauber

Ne samo što najpoznatijem bjeguncu pred hrvatskim pravosuđem Branimiru Glavašu država svaki mjesec isplaćuje saborsku plaću od oko 24.000 kuna, već on i dalje ima pravo na službeni saborski stan

Iako je već četiri mjeseca u susjednoj BiH, gdje je pobjegao nakon što je u svibnju nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima, Glavaš cijelo to vrijeme koristi i pravo na državni stan u središtu Zagreba, doznaje Jutarnji list.

Isto tako, Glavaš prima i 1.000 kuna mjesečne naknade za odvojeni život od obitelji. Iz podataka o svim pravima zastupnika koje smo dobili od saborske službe za odnose s javnošću, Glavaševo ime je među pet onih koji koriste stan za službene potrebe i na popisu je korisnika prava na odvojen život.

'Branimir Glavaš je korisnik stana sve dok mu traje mandat', kratko je odgovorila Ružica Šimunović, voditeljica saborske službe za odnose s javnošću na pitanje zašto Glavaš i dalje ima državni stan kad, ne samo što je osuđen na deset godina zatvora, već više od četiri mjeseca uopće nije u Hrvatskoj.

Sabor, objasnila je Šimunović, ima nekoliko stanova koje na korištenje dodjeljuje zastupnicima. Riječ je, tvrdi Šimunović, o garsonijerama od 20 do 30 kvadrata u najužem središtu grada, točnije u Jurišićevoj i Ilici.

Da je Glavaš i dalje zastupnik neupitna je činjenica, jer prema Zakonu, mandat prestaje podnošenjem ostavke, smrću, ako je zastupniku oduzeta poslovna sposobnost ili ako je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci. Glavaševa je kazna još uvijek nepravomoćna.

Iako je potpuno jasno da Glavaš taj stan, otkada je pobjegao u BiH definitivno ne koristi, to ipak ne znači da, recimo, netko drugi ne boravi u stanu.

Osim toga, država već mjesecima plaća najmanje 500 kuna režija za prazan stan. A da je Sabor Glavašev stan, nakon što je on odlučio ne poštivati istu tu pravnu državu i pobjegao u BiH, dodijelio nekom drugom zastupniku, mjesečno su poreznim obveznicima mogli uštedjeti 3.050 kuna. Toliko naime, bez troškova režija s PDV-om, Sabor plaća za najam jednog stana zastupniku koji živi izvan Zagreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi