SJEDNICA ZAPOČELA STANKAMA

Glasnović u Saboru: Mi smo katolička zemlja sa šest tisuća svećenika i 30 tisuća gatara

16.03.2018 u 10:04

Bionic
Reading

Sabor u petak raspravlja o izvješću o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama. Sjednica je započela stankama

Željko Glasnović tražio je stanku kako bi progovorio o školskom sustavu. Slaven Dobrović tražio je u ime kluba Mosta o alarmantnom stanju u gospodarenju otpadom. Gordan Maras iz SDP-a tražio je stanku zbog aktualne političke situacije, a zbog istog razloga stanku je tražio i Branko Bačić iz HDZ-a.

'Svaka organizacija, od vojske do poslovnih subjekata ovisi o tri faktora, obučenost, opremljenost i popunjenost. Što je sa školskim sustavom? Imamo li obučene učitelje koji će na terenu provoditi reformu?', pita se Glasnović.

Ako se ne možemo dogovoriti o društvenim znanostima, onda treba provoditi reformu u iz drugih predmeta, smatra.

'Imamo puno spike, ali spika ne kuha rižu, tapkamo u mjestu', poručio je.

'Mi godinama trčimo deset krugova iza recimo Njemačke. Govorimo i kako moramo uskladiti obrazovni sustav s tržištem rada…Mi smo ovih godina proizveli 11 tisuća ekonomista, a možda dva inženjera rudarstva. Kada gledate to, to je neodrživ sustav.Odgoj i obrazovanje nisu ista stvar….Kada govorimo o temljenim stvarima u životu, ti klinci ne znaju napraviti omlet, promijenit ulje na autu, otvorit bankovni račun. Oni ne znaju ništa i o klasicima, sve informacije dobivaju od Wikipedije. Mi smo katolička zemlja sa šest tisuća svećenika i 30 tisuća gatara', kazao je Glasnović.

Bojan Glavašević je kazao kako je povrijeđen poslovnik jer je Glasnović uvrijedio goste koji dolaze u Hrvatski sabor i učitelje.

  • +11
Sva lica Željka Glasnovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Maras upozorio da HDZ i dalje surađuje s Milanom Bandićem unatoč optužnicama, javlja N1.

'U Hrvatskoj imamo sinkopa oporbu', kazao je Bačić.

'Dobrović kao i da i sam zaboravlja da je bio ministar zaštite okoliša gdje smo ga tada kao koalicijski partneri upozoravali što će se događati vezano uz promjenu sustava gospodarenja otpadom, podsjetio je. 'Niti sam odvjetnik, niti želim biti odvjetnik zagrebačkog gradonačelnika', poručio je Bačić te podsjetio da i SDP ima repova vezano uz Milana Bandića.

Vlada na temelju zakonske ovlasti donosi uredbe kojima uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora.

Tako je donijela Uredbu o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, Uredbu o izmjenama Zakona o tržištu kapitala, Uredbu o dopuni Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Uredbu o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.