'populističko zagovaranje'

Glas: Plenković priznao da zabrana rada nedjeljom nema veze s epidemijom

26.05.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Stranka Glas ocijenila je u utorak kako je premijer Andrej Plenković najavom novog Zakona o trgovini priznao da zabrana rada nedjeljom nema veze s epidemijom koronavirusa, dodavši da je to populistička i tipično HDZ-ovska štetočinska politika

"Pompoznim najavama novog Zakona o trgovini kojim će zabraniti rad nedjeljom premijer Plenković priznao je ono na što GLAS upozorava već tjednima - da 'epidemiološka' neradna nedjelja za trgovce, koju je uveo HDZ-ov Nacionalni stožer (civilne zaštite), nema nikakve veze s epidemijom koronavirusa", proučila je u priopćenju ta stranka.

Ocijenila je da je populističko zagovaranje zabrane rada nedjeljom nerazumno i neodgovorno u situaciji u kojoj se nalazi hrvatsko gospodarstvo.

Glas navodi da je 2004., nakon kratkotrajne zabrane rada nedjeljom, nekoliko tisuća radnika u trgovinama dobilo otkaze, a tisuću malih trgovina stavilo ključ u bravu, i to u uvjetima kada nisu poslovali uz posebne mjere.

"I sada predstavnici poslodavaca ističu da se mogu očekivati i otpuštanja i smanjivanje plaća", dodaje.

Glas je kritizirao i najave o četrnaest radnih nedjelja godišnje kazavši da su još besmislenije.

"Otkad HDZ-ova Vlada određuje što je profitabilno privatnim poduzetnicima?", zapitali su se u priopćenju.

Zaključili su da rad nedjeljom i to u svim djelatnostima treba regulirati i radnike dobro zaštititi i platiti, ali da se rad nikome ne smije zabraniti.

"Zabrana rada bilo kojoj djelatnosti i bilo koji dan, pa bila to i nedjelja, je populistička, 'prvoloptaška' i tipično HDZ-ovska štetočinska politika”, poručuju iz Glasa.