građani ostavljeni sebi

GLAS: Plenković i Bandić nečinjenjem čine ogromnu štetu Zagrebu

15.05.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u petak je optužila premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da nečinjenjem na obnovi Zagreba nakon potresa čine ogromnu štetu Zagrepčanima, koje je premijer ostavio da se "snađu sami".

Mrak Taritaš je na konferenciji svog kluba saborskih zastupnika istaknula kako je prošlo skoro dva mjeseca otkako je Zagreb u najvećem valu koronavirusa zadesio i potres, a premijer Plenković zajedno sa svojim koalicijskim partnerima nije napravio ništa po pitanju obnove.

"U svom prvom obraćanju građanima Zagreba, Andrej Plenković i Milan Bandić rekli su država će obnoviti svoje, grad će obnoviti svoje, a građani neka se snađu i tako stvarno i jest”, upozorila je.

Izuzetno veliki razmjeri štete zbog nečinjenja Plenkovića i Bandića

Mrak Taritaš je naglasila kako su izuzetno veliki razmjeri štete koju Plenković i Bandić čine Zagrebu svojim nečinjenjem.

"Građani Zagreba u ovom trenutku ne znaju ništa, ne zna se čak ni koliko građana treba stambeno zbrinuti, jer se ne mogu vratiti u svoje stanove. Građani su ostavljeni od predsjednika Vlade kao da Zagreb nije glavni grad države i ne treba ga obnoviti, jer se građani moraju sami snalaziti", poručila je.

Alarmantnim je ocijenila i da je zakon o obnovi Zagreba, koji bi trebao ići u javnu raspravu, koncipiran na način da mešetari i lihvari već na veliko obilaze nekretnine u Donjem gradu kako bi do njih jeftino došli.

“Plenković je pokazao da, kada je kriza i treba omogućiti gospodarski razvoj Hrvatske, ili ne zna ili mu nije stalo, a ne znam koji je grijeh veći”, zaključila je čelnica GLAS-a.

Zastupnica te stranke Vesna Pusić ustvrdila je da je Zagreb ostavljen.

Stara parola ‘nemojte propustiti dobru krizu’, rekla je, ovdje se pokazuje na djelu jer svaka kriza je i prilika, pa je tako i ovaj potres bio prilika da se krene ne samo u obnovu hrvatskog gospodarstva nego i u obnovu zagrebačkog Donjeg grada.

Momentalni 'bljesak' Stožera važniji Vladi od sudbine Zagreba

“Umjesto toga, prepušten je slučaju, a činjenica da se Sabor raspušta prije nego što je donesen zakon o obnovi samo pokazuje da je momentalni bljesak Stožera važniji ovoj Vladi nego sudbina grada Zagreba”, ustvrdila je i poručila "da smo barem Gunja", aludirajući na hitnu sanaciju nakon tamošnje poplave.

Goran Beus Richembergh kazao je da HDZ posljednjih dana objašnjava da se hitno ide u izbore kako bi se zaštitilo zdravlje građana, pokušavajući stvoriti dojam da je to njima stvarno na prvom mjestu.

“Bauljanje Stožera civilne zaštite i prekonoćno raspuštanje svih mjera opreza zbog epidemije korone i bahato preskakanje interesa glavnog grada i građana da se odmah pristupi utvrđivanju pravila po kojima će se vratiti životu normalu, govori da HDZ ordinarno laže”, ocijenio je.

Richembergh proziva kako vladajućima nije važno ni zdravlje niti sigurnost građana, nego da računaju na efekt 'Potemkinovog sela' jer se stvarne štete na objektima neće vidjeti i većina ljudi neće imati dojam što se stvarno dogodilo.

"To je pokvareni pristup i vrhunski bezobrazluk kojim se Zagrepčanima koji su pretrpjeli štetu poručuje da će se za rješenje njihovih problema pitati netko tek na jesen, a da će vjerojatno dočekati zimu u nepopravljenim zgradama i bez uvjeta za stanovanje", ocijenio je.