'srljanje u propast'

Glas i IDS prozvali Vladu za 'orbanizaciju' Hrvatske

18.09.2018 u 13:07

Bionic
Reading

IDS i Glas prozvali su u utorak Vladu i zastupnike HDZ-a u Europskom parlamentu za 'orbanizaciju Hrvatske' zbog glasovanja protiv rezolucije o Mađarskoj

"Nitko nema pravo kockati se s budućnošću naše zemlje, a to se dogodilo prošlog tjedna kada su hrvatski europarlamentarci, zastupnici desnog centra, glasovali protiv rezolucije kojom se tražilo oštro kažnjavanje Mađarske zbog kršenja vrijednosti liberalne demokracije na kojima počiva EU", kazala je predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare pod nazivom "Kraj mita o europskom HDZ-u".

Mrak Taritaš smatra da je hrvatska Vlada time pokazala službeni stav i jasan smjer kuda vode Hrvatsku, okrenula leđa modernoj Europi i stala uz diktatora. "Hrvatska je odlučila preuzeti mađarski i poljski scenarij, a to za Hrvatsku znači srljanje u propast", ustvrdila je.

Upozorila je da će napuštanje europskih vrijednosti dovesti do dodatne izolacije Hrvatske, dodatnog smanjenja neovisnosti pravosuđa i obrazovnog sustava, te gušenje medijskih sloboda.

"U Hrvatsku je to došlo s Tomislavom Karamarkom, a nakon njega to samo jača. Šlag na tortu dala je naša predsjednica koja je u intervjuu Kleine Zeitungu zvučala kao Orban", kazala je Mrak Taritaš u Saboru.

  • +12
Anka Mrak Taritaš Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

"Ovo je trenutak u kojem treba riječi dosta", zaključila je Mrak Taritaš, napomenuvši kako se u trenutku glasovanja u Europskom parlamentu osjećala posramljeno i nelagodno.

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza naglasio je da će IDS i Glas biti čvrsta protuteža svim daljnjim pokušajima radikalizacije hrvatskog društva, a s druge strane čvrsti jamac da se civilizacijski standardi u Hrvatskoj ne srozavaju.

Pozvao je sve progresivne snage u hrvatskom društvu, politici, medijima, civilnom društvu da dignu glas i bore se za pravnu državu, neovisno pravosuđe, slobodu medija, slobodnu znanost i obrazovanje, "slobodu u punom smislu riječi".

"IDS i Glas su sve ono protiv čega se bori radikalna desnica, te nisu niti hoće kapitulirati pred radikalnom desnicom", kazao je Sponza istaknuvši da su IDS i Glas ostale jedine liberalne oporbene stranke u Hrvatskom saboru.

Na novinarski upit je li srušen mit i o europskom IDS-u s obzirom na aferu Ivana Jakovčića oko Uljanika Sponza je kazao kako on više neće biti kandidat za Europski parlament te je pozvao DORH i USKOK da ispitaju sve vezano za Uljanik.

Sponza i Mrak Taritaš komentirali su i najavljenu mirovinsku reformu ocijenivši da to nije reforma i da će jedino rezultirati strahom građana i masovnim odlascima u mirovine.

"HDZ i reforma ne idu zajedno u jednoj rečenici", rekla je Mrak Taritaš.