SUD ODLUČIO DA NIJE PREKRŠAJ

GLAS: Dozvola nacističko-ustaškog pokliča još je jedno udaljavanje Hrvatske od civiliziranih zemalja

03.06.2020 u 16:47

Bionic
Reading

Građansko-liberalni savez (GLAS) ocijenio je u srijedu odluku Visokog prekršajnog suda da je dozvoljeno izvikivati ustaški poklič "Za dom spremni“ još jednim udaljavanjem Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda.

'Današnja odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno izvikivati nacističko-ustaški poklič 'Za dom spremni' još je jedno udaljavanje Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda', priopćio je GLAS.

Većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda u srijedu odlučila je da poklič 'Za dom spremni' na početku pjesme 'Bojna Čavoglave' pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj.

'Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebali bi se ozbiljno zabrinuti zbog sada više ne puzajuće, nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini', poručuje GLAS.

U priopćenju navode da je Hrvatska pod vlašću čovjeka koji se pravi da je 'uglađeni briselski gospodin i tobože stoji uz bok njemačkim političarima', dok najviše institucije u Hrvatskoj, od članova Akademije znanosti i umjetnosti do visokih sudova, dopustivim proglašavaju nešto što je u civiliziranom svijetu razina ekscesa s kojim se policija i pravosuđe ekspresno i efikasno obračunaju.

GLAS poziva sve građanke i građane Hrvatske da ozbiljno razmisle o tome kakve se poruke šalju ovakvim odlukama.

'Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom, humanim društvom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati. Banalnost širenja zla Hrvatskoj je već donijela previše tuge, vrijeme je da takvim pojavama kažemo odlučno - ne', stoji u priopćenju.