PRAVOMOĆNA PRESUDA

Generalu Đukiću 25 godina za masakr uTuzli

13.09.2010 u 19:21

Bionic
Reading

'Prizivno vijeće suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu i pravomoćno osudilo generala vojnih snaga bosanskih Srba Novaka Đukića na 25 godina zatvora zbog masakra u središtu Tuzle u svibnju 1995., kada je u eksploziji projektila ubijena 71 mlada osoba

Vijeće prizivnog odjela suda BiH nije prihvatilo prigovore tužiteljstva Bosne i Hercegovine i branitelja optuženog te je u cijelosti potvrđena prvostupanjska presuda kojom je 12. lipnja prošle godine sud Đukića oglasio krivim da je počinio ratni zločin protiv stanovništva i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju 25 godina, priopćeno je iz Suda BiH.

U presudi se, između ostalog, navodi da je optuženi Novak Đukić za vrijeme rata u BiH 25. svibnja 1995. godine kao zapovjednik taktičke skupine "'Ozren' postrojbi bosanskih Srba zapovijedio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatiraju lokaciju Kapija u središtu Tuzle.

Od eksplozije projektila smrtno je stradala 71 osoba na mjestu gdje su se okupljali mladi, dok je ranjeno oko 130 osoba.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 6. svibnja 1993. godine Tuzla je proglašena zaštićenom zonom. Sud je zbog nedostatka dokaza oslobodio Novaka Đukića optužbe da je 28. svibnja 1995. godine zapovijedio topničkom vodu da granatira središte Tuzle s devet topničkih projektila.