reagiranje

Generali osiguranje: Nakon isteka police Kontakt Toursa, nemamo pravnu osnovu ispravljanja učinjene štete

01.02.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Na tekst 'Proglasili stečaj, ostali dužni pa s novom agencijom rade sve po starom', objavljen na tportalu 29. siječnja 2022., javili su se iz Generali osiguranja objašnjenjem njihova odnosa s agencijom Kontakt Tours, koje prenosimo u cijelosti

Sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Organizator putovanja dužan je za svaki paket-aranžman osigurati jamčevinu za slučaj nesolventnosti kod društva za osiguranje ili banke u Republici Hrvatskoj.

Agencija KONTAKT TOURS d.o.o. imala je s Generali osiguranjem d.d. ugovorenu policu osiguranja jamstva u slučaju nesolventnosti, s početkom osiguranja 8. kolovoza 2019. i trajanjem do 8. kolovoza 2020.

Polica osiguranja jamstva u slučaju nesolventnosti u navedenom periodu trajanja police osiguranja pokrivala je svaki iznos (štetu) koju pretrpi putnik - korisnik turističkog paket aranžmana, s time da se osigurateljeva obveza odnosi isključivo na plaćanje cijene putovanja, ako zbog platne nesposobnosti ili zbog stečaja ugovaratelja osiguranja izostanu usluge turističkoga paket aranžmana, kao i na pokriće troškova povratka putnika u mjesto polaska ako su ti troškovi nastali zbog platne nesposobnosti ili zbog stečaja ugovaratelja osiguranja.

Nakon isteka navedene police agencija KONTAKT TOURS d.o.o. nije obnovila policu s Generali osiguranjem d.d. čime je ujedno završio naš ugovorni odnos, odnosno poslovna suradnja.

Budući da je 4. lipnja 2021. godine Financijska agencija podnijela nadležnom trgovačkom sudu Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za dužnika KONTAKT TOURS d.o.o., evidentno je da navedena agencija više nije imala zaključenu policu osiguranja kod Generali osiguranja d.d. kao osiguravatelja. Slijedom navedenog je važno ustanoviti na koji način je navedena agencija ispunila svoju zakonsku obvezu osiguranja jamčevine za slučaj nesolventnosti, nakon 8. kolovoza 2020. godine, odnosno u trenutku otvaranja stečajnog postupka kada KONTAKT TOURS d.o.o više nije bio osiguranik Generali osiguranja d.d.

Svakako nam je u interesu da se razjasni ova situacija koja nas dovodi u neugodan položaj u kojem na žalost nemamo pravnu osnovu djelovanja kao ni ispravljanja učinjene štete djeci i njihovim roditeljima.