BEZ BRIGE U SLUČAJU HAJDUK

Gdje je nestao Nadan Vidošević?

29.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Samo nekoliko mjeseci prije zastare, splitsko županijsko državno odvjetništvo dovršilo je jednu od optužnica za malverzacije u Hajduku, no iako se u prvom pokušaju optužnice, napisanom još prije osam godina, pojavljivalo ime Nadana Vidoševića, on se u najnovijoj verziji ne spominje

Podsjetimo, prema prvoj optužnici iz 2003, koja nikada nije prošla sud, tadašnjeg predsjednika Upravnog odbora NK Hajduk Vidoševića, direktora kluba Vedrana Rožića, sportskog direktora Ivana Buljana i financijskog direktora Bartula Kaleba teretilo se za zlouporabu položaja i ovlasti te utaju poreza, pri čemu je od 1992. do 1997. država oštećena za 54.977.000 kuna, a splitski klub za još oko šest i pol milijuna tadašnjih njemačkih maraka i nešto više od milijun američkih dolara.

Nakon što je osam godina dorađivalo optužnicu, županijsko državno odvjetništvo ovih je dana završilo novu optužnicu u kojoj se spominju samo Rožić, Buljan i Kaleb. Javnost je o novoj optužnici saznala kada je u Sabor stigao zahtjev DORH-a za skidanjem imuniteta aktualnom HDZ-ovom zastupniku Rožiću, a tada je u javnost isplivalo i da se ime Nadana Vidoševića ovaj put ne spominje.

U prvoj kaznenoj prijavi, koja je podnesena 2000. godine., policija je Vidoševića sumnjičila da je kao predsjednik Upravnog odbora NK Hajduk od prosinca 1992. do rujna 1996. znao da klub ima devizne račune u klagenfurtskoj banci Bawag, na koje su strani klubovi uplaćivali Hajduku novac od transfera igrača. Hajduk je u toj banci imao račune i u dolarima i tadašnjim njemačkim markama, a prema prijavi, u pet godina na njih je uplaćeno 24,9 milijuna maraka koje su klub i igrači podijelili po pola. Naravno, te uplate nisu išle preko hrvatskih banaka, pa ni Hajduk ni igrači nisu platili poreze.

Policija je te 2000. u izvještaju županijskom državnom odvjetniku napisala da je Vidošević 'kao odgovorna osoba u pravnoj osobi s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za HNK Hajduk u iznosu od najmanje četiri i pol milijuna DEM, oštetio državni i gradski proračun'. Naime, u policiji su bili uvjereni da je Vidošević ne samo znao za malverzacije, nego da je čak odobrio oformljenje tzv. crne blagajne.

Nakon osam godina splitsko je državno odvjetništvo ipak zaključilo da Vidošević nije bio odgovoran za malverzacije, što su pojasnili i u svom priopćenju:

'U odnosu na okrivljenog N. V., Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odustalo je od kaznenog progona zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju budući da iz rezultata provedene dopune istrage, posebno iskaza ispitanih svjedoka i pribavljene dokumentacije nije potvrđeno postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo za koje ga se teretilo. Naime, prema odredbama Statuta HNK Hajduk okrivljeni N. V. kao predsjednik Upravnog i Izvršnog odbora nije bio ovlašten potpisivati financijske dokumenta ni naloge za plaćanje sa inozemnih deviznih računa te nije mogao samostalno donositi odluke zastupajući Upravni i Izvršni odbor kluba već su pravosnažne odluke mogla donijeti isključivo ta tijela Statutom propisanom većinom članova. Ujedno, iz financijske dokumentacije kluba koja se nalazi u spisu, a prikupljena je tijekom istrage, nisu pronađeni dokumenti koje bi okrivljenik osobno izradio ili ovjerio, a koji bi bili povezani sa poslovanjem preko spornih računa u inozemstvu.'