NETANYAHU SE INATI

'Gaza se pretvorila u iransku terorističku bazu'

26.10.2010 u 21:19

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetio je u utorak sjedište mornaričkih komandosa koji su ubili devetoricu Turaka, propalestinskih aktivista, na brodu koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu u svibnju

Netanyahuov posjet bazi flotile 13 na obali nedaleko od Haife pokazao je inat međunarodnoj zajednici koja je osudila napad na brod 'Mavi Marmara'. 'Pozdravljam vas', rekao je premijer komandosima.

Posjet je uslijedio nakon svjedočenja izraelskog generala Gabija Ashkenazija u nedjelju pred državnim istražnim povjerenstvom koji je rekao da su izraelski komandosi ispalili 308 metaka u svibnju na brod s pomoći za Gazu kako bi zaustavili putnike koji su ih napali smrtonosnim oružjima, uključivo i otetu strojnicu 'uzi'.

Aktivisti su potvrdili da su se oduprli komandosima, ali su odbacili tvrdnje da su izazvali smrtonosno nasilje.

Netanyahu je ustvrdio da je napad na brod pod turskom zastavom 31. svibnja, jedan od šest brodova koji su pokušali probiti izraelsku morsku blokadu Pojasa Gaze, bio 'presudan, vrlo važan i legalan'.

'Gaza se pretvorila u iransku terorističku bazu', kazao je Netanyahu u govoru pred 200 članova postrojbe u bazi.

Pohvalivši komandose, rekao je da su djelovali 'hrabro, moralno i suzdržano'. 'Vi ste djelovali protiv onih koji su vas došli ubiti i koji su vas pokušali ubiti', dodao je. 'Nema boljih od vas. Pozdravljam vas', rekao je izraelski premijer.

UN je u prošlomjesečnoj istrazi osudio napad nazvavši ga nezakonitim te da krši i ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo.