crvena oznaka

Gavrilović donirao zgradu za školu; statičari dolaze danas; ravnatelj: Najvažnije da se stara zgrada škole obnovi što sigurno neće trajati kratko

22.01.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Zgrada Srednje škole Petrinja nakon potresa na petrinjskom području dobila je crvenu oznaku, nije uporabljiva i možda je čeka rušenje, pa ravnatelj škole Milan Orlić poziva da se što prije obnovi zgrada koju je darovala tvrtka Gavrilović

Orlić je u petak u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" istaknuo da škola u Gundulićevoj ulici nije funkcionalna jer je stradala do te mjere da nije upotrebljiva.

Kazao je da prvi potres od 5.3 po Richteru nije na školi prouzročio nikakvu štetu, ali je onaj od 6.4 "gotovo rastresao svaku ciglu na školi", pa će se vidjeti treba li je kompletno srušiti.

Stoga je s Gavrilovićem dogovoreno da za potrebe ove srednje škole donira zgradu svoje stare škole, kao i zemljište na kojemu bi se gradila dvorana.

U najkraćem roku Gavrilovićevu zgradu osposobiti za nastavu

Orlić je naglasio kako u u najkraćem mogućem roku tu zgradu treba osposobiti za nastavu, pa danas poslijepodne dolaze statičari iz Zagreba koji će provjeriti statiku zgrade i na osnovu njihova elaborata krenut će se u projektiranje.

"Ta škola ima dovoljan prostor da pokrijemo školu u najkraćem mogućem roku, ali nam je najvažnije da se stara zgrada škole obnovi što sigurno neće trajati kratko jer je kulturno dobro, barem dvije, tri godine", rekao je.

Orlić je napomenuo kako je drugo školsko polugodište 18. siječnja počelo s online nastavom, što je dogovoreno s psiholozima i stručnim službama.

Prvi dan u nastavu na daljinu bilo je od 290 učenika uključeno njih 260, a Orlić najavljuje da će idući tjedan informatičku opremu za praćenje nastave dobiti i 35 učenika kojima je to potrebno.

Pozvao je i učenike i nastave u potrebi da se jave psiholozima i zatraže stručnu pomoć zbog stresa uzrokovanog potresima.

Nema nikoga kome pomoć nije potrebna

"Ovo je situacija koja je katastrofa i nema nikoga kome pomoć nije potrebna. Dvadesetak dana nakon potresa ljudi traže opcije kako preživjeti i kako uopće funkcionirati u tom sustavu", poručio je.

Orlić je naveo i da su pripadnici HGSS-a iz oštećene srednje škole uspjeli izvući gotovo svu tehničku opremu i dovesti je u skladište u Zagrebu, a spašena je i skupa oprema iz laboratorija.