SUKOB INTERESA

Galić od HEP-a kupio stan po tri puta nižoj cijeni

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tomo Galić, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), otupio je stan od HEP-a po tri puta nižoj cijeni od tržišne

Galić je tako stan, koji je potpuno renoviran o trošku HEP-a, veličine 84,18 četvornih metara platio 57.243,72 eura, tj. 679,9 eura po kvadratu. Cijena kvadratnog metra stana na toj lokaciji u Zagrebu tada se kretala oko 2000 eura.

Galić je stan otkupio i u potpunosti ga isplatio tek 13. studenoga 2006, kada se već gotovo godinu i pol dana nalazio na čelu Hrvatske regulatorne agencije. Prema neslužbenim informacijama, porez od oko 37.000 kuna plaćen je 2008. godine.

Galić se tako našao do grla u sukobu interesa, budući da bi HERA trebala biti neovisna regulatorna agencija koja, među ostalim, kontrolira i tržišno ponašanje HEP-a.

Prema podacima iz Ureda za odnose s javnošću HERA-e, Galić je stan na prvom katu u zagrebačkom Dobrom dolu 56 dobio na korištenje 1. siječnja 2005, kada iz Koprivnice, gdje u vlasništvu ima veliku obiteljsku kuću, s mjesta direktora Elektre odlazi u Zagreb za direktora Sektora razvoja HEP-a.

No već 20. svibnja bit će imenovan predsjednikom Upravnog vijeća HERA-e. U članku 4. kupoprodajnog ugovora stoji da je cijena stana koju je utvrdio vještak iznosila 95.406,22 eura, no da je temeljem točke VI. Odluke o prodaji stanova, garaža i poslovnog prostora u vlasništvu HEP-a ona smanjena i da iznosi 60 posto od utvrđene cijene, piše Jutarnji.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!