NAKON HAVARIJE U SPLITU

Galebovi se vratili na Bačvice

25.03.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon havarije u splitskoj gradskoj luci, stanje u uvali Bačvice gdje je također došlo do onečišćenja se polako poboljšava. Jučer su i djelatnici tvrtke Cian skupa s članovima udruge Picigin organizirali čišćenje na pješčanoj plaži

Danas se u uvali još uvijek u osjeća intenzivan miris dizelskog goriva, ali je puno manje mrlja i tragova na moru i u pijesku. Priroda i valovi će u tom dijelu učiniti svoje, a i pedeset posto dizela ishlapi u atmosferu. Nakon nekoliko dana su se vratili i galebovi na plažu, što je još jedan indikator poboljšanja.

U gradskoj luci se isto tako stanje popravlja, no to je ionako ekološki degradirani i žrtvovani dio akvatorija u koji dnevno pristaju veliki putnički brodovi, kruzeri i trajekti, pa tu nećemo zabilježiti neke značajne posljedice. U tom smislu je puno važnije što će biti sa susjednim plažama i lokacijama.

Nadamo se da će nakon nekoliko dana i neugodan miris na Bačvicama iščeznuti. Mjerenja i ispitivanja će pokazati ima li ili nema velike štete i koliko smo imali sreće ovaj put i može li ta plaža, važna lokacija u gradskoj memoriji, opet zaslužiti plavu zastavu.