KURIOZITET U RAVČI

Gabrijela - jedini prvašić učiteljice Martine

13.09.2010 u 10:08

Bionic
Reading

U školi na Ravči, ove godine u prvi je razred upisan samo jedan učenik. Gabriela Jović, jedini je prvašić koji će ove godine pohađati školu u Ravči, područnoj školi vrgoračke osnovne škole

Mala Gabrijela dolazi u školi pješice, kuća joj nije daleko, ali dolazi u pratnji oca Branka ili majke Milene, jer je cesta kroz Ravču jako prometna i opasna za pješake. Dok Gabriela za samo par minuta pješice stigne do škole, njezina učiteljica Martina Hrkač, vozi se pola sata automobilom iz Makarske da stigne na svoje radno mjesto gdje radi već treću godinu.


Nije mi teško putovati iz Makarske, 35 kilometara svaki dan, samo da mi je dobiti stalni posao, jer stalno radim na zamjeni, uglavnom mijenjam kolegice koje su na porodiljskom. Rado bih radila na području Vrgorca, ako bih dobila stalni posao, čak i ako bih imala priliku zapošljavanja u Makarskoj, radije bih tu radila', kaže makarska učiteljica koja strahuje da će se područna škola na Ravči za koju godinu ugasiti. 'Lani nismo imali upisanog nijednog prvašića, bude svega par učenika u učionici u kojoj predajem od prvog do četvrtog razreda.'

Gabriela, koja je stidljivo prihvatila fotografiranje za novine, kaže da je sretna što ide u školu i voli ići u školu. Prvi je učenik iz svoje obitelji, ima mlađeg brata Roberta, a kaže da će uskoro dobiti i sestru.  'Učiteljica mi je dobra, lijepo mi je tu. Znam već sva slova i brojeve. Naučila me mama. Torba mi nije teška', kaže malena učenica prvog razreda u isto takvoj malenoj učionici.

Dok pozira fotografu ispred škole s učiteljicom, govori kako će tu na Ravči ići četiri godine, a onda će u Vrgorac u školu u peti razred. Tako je bilo oduvijek; prva četiri razreda djeca sa sela pohađala bi u područnim školama, a potom bi se u više razrede išlo u centralnu školu. No kako sada stvari stoje, za nekoliko godina ugasit će se mnoge područne škole.

Ove  je godine samo jedan upisani učenik u Ravči, samo jedan upisani u Stiljima, samo jedan upisani učenik u Zavojanima i nijedan upisani u školu u Dragljanima. Nagovještaj je to da će mala, topla i ugodna atmosfera učionice u kojoj uživaju Gabriela i učiteljica Martina postati prošlost, kao i u selima između Vrgorca i Makarske, koja svi napuštaju i odlaze u gradove u potrazi za boljim životom i velikim školama u kojima se učenici mjere na stotine i tisuće.