VELIKI IZAZOV

Njemački EON ne isključuje mogućnost popravka Sjevernog toka

08.03.2023 u 19:56

Bionic
Reading

Njemačka energetska kompanija EON, suvlasnik konzorcija Nord Stream, smatra da je moguć popravak cjevovoda Sjeverni tok 1 koji je dopremao ruski plin u Europu do teškog oštećenja u podvodnim eksplozijama u rujnu prošle godine

"Popravak cjevovoda bio bi izazov i zahtijevao bi odgovore na brojna pitanja, tehnička, komercijalna i pravna", izjavio je u srijedu glasnogovornik EON-a za njemački dnevnik Rheinische Post.

"EON pretpostavlja da će potencijalna odluka za ili protiv ponovnog stavljanja u funkciju Sjevernog toka 1 biti donesena na odboru dioničara Nord Streama d.d.", dodao je.

Konzorcij Nord Stream još nije dioničarima dostavio prijedlog o glasanju o obnovi rada cjevovoda, rekao je glasnogovornik tvrtke. Konzorcij još istražuje i analizira štetu, dodao je, istaknuši da je i E.ON zainteresiran za objašnjenje.

Nord Stream je u većinskom vlasništvu ruskog proizvođača plina Gazproma. E.ON drži 15,5 posto udjela, čija je vrijednost od kraja prošlog rujna umanjena nekoliko puta i sada se procjenjuje na 100 milijuna eura.

Nizozemski operater plinske mreže Gasunie danas je otpisao vrijednost 9-postotnog udjela, uz prognozu da plin "vjerojatno neće u doglednoj budućnosti" ponovo krenuti cjevovodom.

Wintershall Dea otpisao je vrijednost 15,5-postotnog udjela još prošle godine, a član je konzorcija i francuski Engie, s devet posto udjela.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 oštećeni su u eksplozijama u rujnu prošle godine. Europske vlade posumnjale su u sabotažu pa je pokrenuto nekoliko istraga. Švedska je odbila objaviti rezultat, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, a sličan su stav zauzele i Njemačka i Danska.

Rusija je zatražila neovisnu istragu nakon što je ugledni američki istraživački novinar Seymour Hersch u veljači izvijestio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je eksploziju izazvao SAD, uz asistenciju Norveške.

Washington je opovrgnuo izvješće.

Norveški energetski div Equinor objavio je početkom veljače da je zbog europskih sankcija Rusiji odbio zahtjev operatera Sjevernog toka 1 i Sjevernog toka 2 da osigura opremu za inspekciju plinovoda oštećenih u eksplozijama.

Konzorcij Nord Stream zatražio je opremu za popravak cjevovoda u listopadu prošle godine od udruge PRSI Pool, koju su 1987. osnovale norveške kompanije Statoil i Norske Hydro. Ima 72 člana, uključujući i Nord Stream, a upravljačku dužnost obnaša Equinor.