PROMJENA KURSA

Friščić (ne) želi Sanadera u Saboru

09.07.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Hrvatski sabor odlučio je na jutrošnjem zasjedanju da se bivši premijer Ivo Sanader može vratiti na mjesto zastupnika za šest mjeseci. Za tu odluku bio je 71 zastupnik, 17 ih je bilo protiv, a jedini suzdržani bio je šef HSS-a Josip Friščić

Sanader je, da podsjetimo, nakon podnošenja ostavke na premijersku funkciju aktivirao, a zatim u mirovanje stavio svoj zastupnički mandat. Da to nije učinio u roku od osam dana nakon podnošenja ostavke, izgubio bi pravo na povratak u Sabor, na koji očito računa, iako je prvotno izjavio da odlazi iz politike.

Dodajmo da su zastupnici Ingrid Antičević Marinović (SDP) i nezavisni Dragutin Lesar bili mišljenja kako Sanader svoj mandat ne može staviti i mirovanje i po drugi put, a tvrdili su i da se ovom odlukom krši Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika, jer dugogodišnji vođa HDZ-a zadovoljava sve uvjete za odlazak u povlaštenu mirovinu.

Drugim riječima ne bi smio u narednih šest mjeseci primati punu plaću predsjednika Vlade u iznosu od 22.500 kuna, a nakon toga pola od tog iznosa. Prema Vladimiru Šeksu (HDZ), Sanader nije imao obvezu ići u mirovinu već je mogao birati, a da nije zadržao svoj mandat u Saboru on ne bi imao pravo na dužnosničku naknadu.

Arsen Bauk je u ime SDP-a u današnjoj saborskoj raspravi HDZ-ovce prozvao da zakon tumače kako im odgovara, što je, istaknuo je, vidljivo iz slučajeva mandata HDZ-ovca Ivana Bagarića, kojemu je dopušten povratak u zastupničke klupe, te HNS-ovca Radimira Čačića, kojemu to nije dopušteno, unatoč tomu što se na obojicu primjenjivala ista zakonska odredba, izvijestila je Hina.

'Da se zakon tumačio u korist zastupnika, Čačić bi bio tu s nama. HDZ tumači zakon kako mu odgovara, a oporba samo onako kako (u zakonu) nedvosmisleno piše', rekao je. 'Za Čačića ste tumačili da se može vratiti u Sabor ako se netko iz njegove 3. izborne jedinice povuče, pa je očito da Sanader nema povjerenja ni u jednog zastupnika iz svoje 10. izborne jedinice već se ovako ziheraški ponaša', poručio je Bauk HDZ-ovcima.

'Ovo je posljednji čin farse nazvane 'ostavka Sanadera' za koju javnost do danas nije saznala prave i nedvosmislene razloge', dodao je.

Na Baukovovo izlaganje reagirao je predsjednik Sabora Luka Bebić, prozvavši SDP da nepotrebno i neutemeljeno želi ispolitizirati 'banalni' slučaj oko Sanaderova mandata.

'Uspoređivanje Bagarića, Čačića i Sanadera je govor o kruškama, jabukama i, recimo, mandarinama, jer jedno s drugim nema nikakve veze. Žao mi je što se i ovaj slučaj želi ispolitizirati na ovakav način', rekao je Bebić