KOMISIJA ZA IZBOR SPOMENIKA NA KORNATIMA

Frane Lučić nije izabran jer je bio - nedostupan?!

Bionic
Reading

Frane Lučić, jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju, nije uvršten među članove povjerenstva za izbor najboljeg spomeničkog rješenja svojim poginulim kolegama na Kornatu

'Vlada RH imenovala je prosudbeno povjerenstvo za izbor idejnog rješenja za izradu spomenika poginulim vatrogascima na otoku Veliki Kornat 3. rujna 2009. godine, a u isto su imenovani: predstavnici županije, gradonačelnici i načelnici gradova u kojima su živjeli stradali vatrogasci, predstavnici nadležnih ministarstava te stručnjaci iz područja umjetnosti pod predsjedanjem akademika Tonka Maroevića', obrazlaže Ivana Krušec, glasnogovornica Ministarstva kulture, piše Slobodna Dalmacija.

Odluku o idejnom rješenju spomenika poginulim vatrogascima donijelo je povjerenstvo koje je doista bilo u takvom sastavu. Predsjednik je bioakademik Tonko Maroević, a članovi Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Ante Županović, gradonačelnik grada Šibenika, Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica grada Vodica, Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, prof. dr. sc. Petar Selem, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, Jerko Rošin, predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskoga sabora, Zoran Šikić, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, dr. sc. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Trogiru, prof. dr. sc. Ive Šimat Banov, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti, Josip Zanki, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, i Vlatka Đurković, ravnateljica Uprave za prostorno uređenje u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Neslužbeni izvori Slobodne Dalmacije tvrde da je u ovom slučaju došlo do nesporazuma koji se nije mogao naknadno ispraviti. Lučić je predložen za člana Vladinog povjerenstva. Međutim, potencijalni članovi zbog kratkoće roka za imenovanje tog tijela trebali su žurno potvrditi svoj pristanak, a Lučić se upravo u to vrijeme nalazio na liječenju i do njega se nije moglo ni telefonom, ni mobitelom.

Kada je konačno uspostavljen kontakt, a Lučić dao svoj pristanak, bilo je, nažalost, prekasno jer je povjerenstvo već imenovano.